Η έκκληση για κοινή ασφάλεια των συνόρων επεκτείνεται για να συμπεριλάβει εμπειρογνώμονες από Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία
Η Βουλγαρία αναμένει εμπειρογνώμονες από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών, να παρακολουθούν τις δραστηριότητες επί τόπου και να ενισχύσουν την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Τις προσκλήσεις απηύθυνε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Νικολάι Ντένκοφ, κατά τη διάρκεια προσωπικών συναντήσεων που είχε με τους Ομοσπονδιακούς Καγκελαρίους της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.
Συζητήσεις σχετικά με την εμπλοκή Γερμανών τελωνειακών υπαλλήλων στη δραστηριότητα στα βουλγαροτουρκικά σύνορα είχαν ήδη γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τον Kiril Petkov. Τότε, η ιδέα δεν υλοποιήθηκε, λόγω της πρόωρης λήξης της θητείας του πρωθυπουργού Πέτκοφ, και στη συνέχεια δεν υιοθετήθηκε από την προσωρινή κυβέρνηση. Τώρα, η έκκληση για κοινή ασφάλεια των συνόρων επεκτείνεται για να συμπεριλάβει άλλους εμπειρογνώμονες από συνολικά τρεις χώρες.
«Χρειαζόμαστε τεχνογνωσία όσο και άμεση βοήθεια για την επεξεργασία του τεράστιου όγκου εμπορευμάτων που διέρχεται από τη Βουλγαρία, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο Ντένκοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων στην ασφάλεια των συνόρων είναι μέρος της επίλυσης του προβλήματος της εμπιστοσύνης των εταίρων προς τη Βουλγαρία, η οποία αποτελεί σήμερα το κύριο εμπόδιο για την ένταξή της στο Σένγκεν. Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες για τη συγκρότηση, μαζί με την Europol, ενός ευρωπαϊκού συντονιστικού κέντρου με έδρα τη Βουλγαρία, το οποίο θα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της οργανωμένης εμπορίας ανθρώπων.
Στη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, συζητήθηκε και το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία. Η Βουλγαρία επιβεβαίωσε τη θέση της ότι αναμένει την υιοθέτηση των συμφωνημένων αλλαγών στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας με τους Βούλγαρους να αναγνωρίζονται ως ισότιμοι πολίτες.
Πηγή: ertnews.gr