Αισιόδοξος ότι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ τοπικά θα διατηρήσει τις δυνάμεις του. Σηκώνει το γάντι κι απαντά στον Γ. Πεταλωτή
Αισιόδοξος για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη, παρουσιάστηκε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο βουλευτής κι εκ νέου υποψήφιος Ευριπίδης Στυλιανίδης, μία μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση των συνυποψηφίων του (Μουσταφά Κατραντζή, Λένα Χατζή, Φάνη Κωφίδη, Σεβήλ Πεχλιβάν).
Ο πολιτικός ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους κι υποστήριξε πως «είμαστε μία ομάδα που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά κι ενισχυτικά για τη μάχη που έχουμε μπροστά μας, γιατί ο καθένας απευθυνόμαστε σε διαφορετικά κοινά και μπορούμε να κάνουμε ένα άθροισμα που μπορεί να καταγραφεί ως ένα μεγάλο θετικό αποτέλεσμα για το Νομό». Κληθείς να σχολιάσει, εάν η ΝΔ τοπικά μπορεί να διατηρήσει το υψηλό ποσοστό 37,8% που έλαβε στις εκλογές 2019, απάντησε πως «πρέπει να επιτύχουμε ένα εξίσου υψηλό ποσοστό», γι’ αυτό όπως ισχυρίστηκε το ψηφοδέλτιο απευθύνεται πειστικά σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, σε νέους και μεγαλύτερους, σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ κι από άλλους πολιτικούς χώρους που μπορούν να βρουν έκφραση στο ψηφοδέλτιο. «Εάν δουλέψουμε σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό» διαμήνυσε.
Υπάρχει μετα-Στυλιανιδική εποχή;
Αναφορικά με τη δική του υποψηφιότητα και το γεγονός ότι παραμένει τις τελευταίες δεκαετίες στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο, υποστήριξε ότι «η ανθεκτικότητα στην πολιτική είναι ένα στοιχείο επιβεβαίωσης», ενώ μετέφερε αναλυτικά το σχόλιό του γιατί αποφασίζει κάθε φορά να ρίχνεται στη μάχη του σταυρού στη Ροδόπη: «Η εμμονή και επιμονή να επιλέγω τη Ροδόπη ως χώρο πολιτικής μάχης, οφείλεται στη μεγάλη αγάπη που έχω για τον τόπο μου και στην αγωνία που είχα από παιδί να σπάσω κατεστημένα που μας είχαν περιφρονημένους και να διεκδικήσω σοβαρούς ρόλους παρέμβασης στο κέντρο. Κάτι που το έχω πετύχει σε ένα βαθμό σημαντικότερο από το παρελθόν (της Θράκης). Μετά από σωρευμένη εμπειρία που απέκτησα, έχω τη δυνατότητα να δώσω πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανοίγει ο δρόμος στη νεότερη γενιά» όπου σύμφωνα με τον πολιτικό έχουν δοθεί ευκαιρίες κυρίως στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου όσοι παράξουν έργο και κριθούν θετικά, μπορούν να συνεχίσουν την πολιτική τους πορεία πιο ψηλά, γιατί «ο λαός έχει μάτια και βλέπει» όπως είπε και παραδέχθηκε πως «κανείς δεν είναι αιώνιος».
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, συμμετέχει στις εκλογές ξανά, γιατί «είμαστε μπροστά σε μία κρίσιμη εκλογική μάχη, θα πρέπει να μην πάμε ξανά πίσω στην ορφανή Ροδόπη της περιόδου 2015-2019».
Τι εστί «ορφανή» Ροδόπη;
Σύμφωνα με τον βουλευτή η έννοια «ορφανή» Ροδόπη, που χρησιμοποίησε ως σλόγκαν και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, έχει τέσσερις κατευθύνσεις. Την περίοδο 2015-2019, όπως υποστήριξε, η Ροδόπη «πρώτον δεν ήταν τόσο δυναμική στις διεκδικήσεις, δεύτερον δεν είχε διασφαλίσει την πολύχρωμη και πολυφωνική εκπροσώπηση, τρίτον δεν είχε κυβερνητική συμμετοχή, τέταρτον μία σειρά από έργα που είχαμε πετύχει είτε βάλτωσαν είτε καταστράφηκαν είτε δεν συμπληρώθηκαν από καινούργια. Αυτό πρέπει να φροντίσουμε να μη συμβεί». Αντιθέτως, την κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2023, όπως υποστήριξε, υπήρξε ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Νομού, η οποία μπορεί να συνεχιστεί και στην επόμενη θητεία, ενδεχομένως με ακόμη πιο ισχυρή συμμετοχή στο κέντρο λήψης αποφάσεων.
«Με συνέπεια έχω αναγνωρίσει ως βασικό αφεντικό μου το λαό της Ροδόπης, νιώθω την ανάγκη κάθε φορά που ολοκληρώνεται μία τετραετία να λογοδοτώ για τα πεπραγμένα της περιόδου που αφήνουμε πίσω και παράλληλα να δεσμευτώ σε συγκεκριμένες προγραμματικές προτεραιότητες που έχουμε διαμορφώσει και θέσει από κοινού» δήλωσε, δεσμευόμενος πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αναλύσει όλα τα πεπραγμένα και τη νέα στοχοθεσία.
Σε αυτό το σημείο μάλιστα χαρακτήρισε διδακτική την περίοδο που έμεινε εκτός Βουλής, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής είχε την ευκαιρία να εντρυφήσει περισσότερο στην εργασία του ως καθηγητής και παράλληλα να έρθει σε επαφή με τη νέα γενιά, που δήλωσε ότι θαυμάζει κι εμπιστεύεται, γι’ αυτό και ζήτησε ενεργό συμμετοχή της στην κάλπη.
Ψήφος θρησκείας ή ψήφος αξίας;
Αναφορικά με το μείζον ερώτημα, εάν ακόμη οι Θρακιώτες ψηφίζουν με πρώτο και βασικό κριτήριο τη θρησκεία του υποψηφίου ή πλέον έχουμε περάσει σε μία νέα εποχή όπου η αξία του καθενός είναι πρώτο κριτήριο, ο βουλευτής απάντησε τα εξής:
«Η θρακιώτικη κοινωνία μέσα από τις δοκιμασίες που πέρασε έχει ωριμάσει σημαντικά. Σήμερα πιστεύω ότι η θρησκεία, η γλώσσα, η καταγωγή δεν είναι ταμπού. Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να χειραγωγήσει την εκλογική συμπεριφορά ή τις πολιτικές επιλογές ενός Θρακιώτη χριστιανού ή μουσουλμάνου, γι’ αυτό έχει σημασία να πάμε όλοι μαζί. Εγώ απευθύνομαι σε όλους και τους ζητώ να διαλέξουν τους καλύτερους, ανεξαρτήτως κόμματος ή θρησκείας, να διαλέξουν αυτούς που πραγματικά μπορούν να σταθούν δίπλα στην τοπική κοινωνία, να εγγυηθούν την τοπική ανάπτυξη, την ασφάλεια των πολιτών, την προστασία των συνόρων από απειλές, αλλά και την εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας. Εγώ νομίζω ότι πλέον έχουν πέσει τα τείχη των προκαταλήψεων κι οι Θρακιώτες έχουν καταλάβει πως πρέπει να έχουν πολυφωνική και ισχυρή εκπροσώπηση».
Απάντηση στον Γιώργο Πεταλωτή
Στο περιθώριο της συνέντευξης ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν άφησε ασχολίαστη την πρόσφατη κριτική του υποψηφίου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργου Πεταλωτή, επίσης μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm, ότι η Ροδόπη δεν έχει ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, απαντώντας ότι τελικός και μοναδικός κριτής είναι ο λαός.
«Δεν έχει νόημα ο ένας πολιτικός να κρίνει τον άλλο, όλους μας κρίνει ο λαός. Ο καθένας μας ξέρει, μας βλέπει και μας έχει βαθμολογημένους.
Ποιος, όταν είχε τη δυνατότητα άφησε πίσω αποτελέσματα, και ποιος προσπέρασε και ξέχασε από που ξεκίνησε» σημείωσε και υπογράμμισε πως έχει μετρήσιμα αποτελέσματα από όταν συμμετείχε ως υπουργός σε παλιότερες κυβερνήσεις αλλά κι ως βουλευτής Ροδόπης.
Πηγή: xronos.gr