Search
Close this search box.

Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι: 3η συνάντηση “Στη διασταύρωση των νέων εντάσεων”, στην Αλεξανδρούπολη

Η τρίτη συνάντηση θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2024 ,θα έχει τίτλο
“Στη διασταύρωση των νέων εντάσεων”.Σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, της Περιφερείας Αν. Μακεδονιας και Θράκης και την In Sessions και τις ευγενικές χορηγίες από την AEGEAN Airlines , Π2 Πρόοδος στη Πράξη και MotorOil.

Λίγους μήνες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές και λίγο πριν από τις αμερικανικές, η συνάντηση της Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει ευκαιρία για να συζητηθούν ζητήματα, όπως ο ρόλος του Διεθνούς Δικαίου, το μεγεθυνόμενο ρήγμα ανάμεσα στην Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο και η ανερχόμενη γεωπολιτική σημασία του θρησκευτικού παράγοντα. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στην Παλαιστίνη και στις ελληνο- τουρκικές σχέσεις θα φωτίσουν με ιδιαίτερο τρόπο τις συζητήσεις αυτές.

Η ανάλυση του παγκοσμίου και του περιφερειακού πλαισίου θα επιτρέψει να συζητηθεί με καινοτόμο τρόπο η θέση της Θράκης στους ενεργειακούς και γεωστρατηγικούς διαδρόμους, την οποία αναβαθμίζουν ταχύτατα οι γενικότερες εξελίξεις.

Στην τρίτη αυτή συνάντηση, θα συμμετάσχουν περί τους 20 γαλλόφωνους ομιλητές από
τον επιστημονικό, τον πολιτικό και τον διπλωματικό χώρο της Ελλάδας και της Γαλλίας˙ σε
αυτούς περιλαμβάνονται ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος ΙΙ, ο γενικός διευθυντής του
Μεσογειακού Ιδρύματος Στρατηγικών Σπουδών Ναύαρχος Pascal Ausseur, η πολιτιστική διευθύντρια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Aγώνων Παρίσι 2024 Dominique Hervieu, o βουλευτής, πρ.Υπουργός Άγγελος Συρίγος, ο πρώην Διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Πρόβλεψης του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Joseph Maila, ο ειδικός σύμβουλος στην ΟΥΝΕΣΚΟ Mario Pezzini, ο Ακδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος και άλλοι.

Την έναρξη θα κηρύξουν η Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Laurence Auer με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.


Επιστημονική επιτροπή συνεδρίου:
Michel Foucher, διπλωμάτης, γεωπολιτικός αναλυτής, πρώην πρέσβης
Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1), πρώην πρέσβης.
Συνεδριακός χώρος Avdira 2
ASTIR*EGNATIA ALEXANDROUPOLIS GRECOTEL HOTEL
Πάρκο Εγνατίας,
Αλεξανδρούπολη, Θράκη
Γλώσσα συνεδρίου: ελληνικά/ γαλλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι αποτελούν πρωτοβουλία των Καθηγητών και πρώην Πρέσβεων κ.κ. Michel Foucher και Γιώργου Πρεβελάκη για την καλλιέργεια του διαλόγου ανάμεσα σε
ερευνητές, διπλωμάτες και πολιτικούς από την Ελλάδα και την Γαλλία. Κινητοποιώντας και συνδέοντας τα επιστημονικά, πολιτικά και διπλωματικά δίκτυα με τα οποία οι επιστήμονες αυτοί συνεργάζονται επί δεκαετίες, οι Εφαρμοσμένοι Ελληνογαλλικοί Διάλογοι αναζητούν τομείς
συνεργασίας και συμπληρωματικότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γαλλία, σε έναν ευρύτατο χώρο κρατικών και μη κρατικών δραστηριοτήτων. Σε σύγκριση με άλλες ανάλογες επιστημονικές
πρωτοβουλίες, η ιδιαιτερότητα της πρωτοβουλίας αυτής συνίσταται στην σύνδεση της θεωρίας με την πράξη.

Οι συναντήσεις διοργανώνονται εναλλάξ στην Ελλάδα και στην Γαλλία, σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και think-tanks. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς στις 28
Απριλίου 2023, σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum. Συζητήθηκαν η ενέργεια και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γεωπολιτική των Θρησκειών και οι προοπτικές της Ευρώπης.
Στους συμμετασχόντες περιλαμβάνονταν η τότε γενική γραμματεύς και νυν υφυπουργός Ενεργείας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Στρατηγικών Σπουδών Ναύαρχος Pascal Ausseur, ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Στρατηγικής του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Manuel Lafont- Rapnouil και ο Ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Η δεύτερη συνάντηση, με τίτλο “Θάλασσα, από το Αρχιπέλαγος στους Ωκεανούς”, διοργανώθηκε στο Παρίσι, στις 15 Φεβρουαρίου 2024 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο των Ωκεανών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Υποστηρίχτηκε από το Delphi Economic Forum και το Centre Culturel Hellénique. Διερευνήθηκαν οι δυνατότητες σύμπραξης γύρω από τα θαλάσσια ζητήματα, σε μια κλίμακα που κινήθηκε από την εμπορική ναυτιλία ώς την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Συμμετείχαν ο Πρόεδρος, πρ.πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου των Ωκεανών της Σορβόννης Christophe Praszuck, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, η εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μαρίλη Φραγκίστα, ο εφοπλιστής Philippe Louis- Dreyfus, ο Πρέσβης Olivier Poivre d’Arvor, και πολλοί άλλοι Γάλλοι και Έλληνες πανεπιστημιακοί.

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση