Search
Close this search box.

Ευρεία σύσκεψη και επισκέψεις του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου στο Δήμο Προσοτσάνης

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου και του Δημάρχου Προσοτσάνης κ. Θεόδωρου Αθανασιάδη πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δήμου Προσοτσάνης, με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και του Δήμου Προσοτσάνης.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Η πορεία υλοποίησης των έργων του Δήμου Προσοτσάνης τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για 15 έργα προϋπολογισμού 11,7 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν: 

Την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στην Προσοτσάνη, στην Πετρούσα και στους Πύργους και την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων στο Δήμο.

Την ενεργειακή αναβάθμιση στα δημοτικά σχολεία Σιταγρών και Μικρόπολης, στο κλειστό γυμναστήριο Προσοτσάνης «Γ. Μακρής», στα κτίρια πολλαπλών χρήσεων Αγγίτη, Καλλιθέας και Κοκκινογείων, στο κοινοτικό κατάστημα Καλλιθέας και στον ξενώνα φιλοξενίας νέων Πετρούσας.

Τη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Προσοτσάνης.

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Προσοτσάνης.

2. Έργα που έχουν ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 3,9 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

Τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο δρόμο από τη ΒΙΠΕ Δράμας έως τη διασταύρωση προς Βώλακα και τη βελτίωση του δρόμου από την Αργυρούπολη μέχρι τα όρια της ΠΕ Σερρών.

Ασφαλτόστρωση στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης, ασφαλτόστρωση από τη διασταύρωση του δρόμου Προσοτσάνη – Μικρόπολη προς Γραμμένη καθώς επίσης άλλες τεχνικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο.

3. Έργα ή και μελέτες που είναι σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

Την αντιπλημμυρική προστασία της Μαυρολεύκης μέσα από την αποκατάσταση του χειμάρρου Δοξάτου.

Τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης.

Την κατασκευή υποδομών στήριξης της κτηνοτροφίας (ομβροδεξαμενές, ομβροπλατείες, ποτίστρες).

Την επικαιροποίηση των μελετών για τη νέα γέφυρα του Αγγίτη στην εθνική οδό Δράμας – Σερρών.

4. Έργα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια ΑΜΘ και το Δήμο Προσοτσάνης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά αφορούν:

Την κατασκευή νέας γέφυρας στον ποταμό Αγγίτη, έργο που σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα της σχετικής μελέτης, η οποία ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους, υπολογίζεται σε 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

Την ενοποίηση του εξωτερικού χώρου του σπηλαίου Αγγίτη με το παλαιοντολογικό μουσείο.

5. Έργα που είναι αναγκαία στο Δήμο Προσοτσάνης για τα οποία η Περιφέρεια δεσμεύει πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα:

  1. Την ολοκλήρωση του κλειστού Γυμναστηρίου Πετρούσας, προϋπολογισμού 500.000 €.
  2. Τη μελέτη για την ενοποίηση του εξωτερικού χώρου του σπηλαίου Αγγίτη με το παλαιοντολογικό μουσείο, προϋπολογισμού 30.000 €.
  3. Παρεμβάσεις ασφαλτοστρώσεων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου του Δήμου, προϋπολογισμού 300.000 €.

Σε δήλωση του, ο κ. Μέτιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλα αυτά τα έργα καλύπτουν σημαντικές ανάγκες της περιοχής και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Δήμου, ενώ όσον αφορά πιο ειδικά τα έργα του ΕΣΠΑ ζήτησε την επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης ώστε αυτή να είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους.

Νωρίτερα το ίδιο πρωί, ο κ. Μέτιος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην εταιρεία μαρμάρου FHL Κυριακίδης Group στο ΒΙΠΑ Προσοτσάνης.

Εκεί ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Ηλία Κυριακίδη στις εγκαταστάσεις τις εταιρείας καθώς επίσης στον οίκο ευγηρίας που έχει ανεγερθεί με δαπάνες της εταιρείας.

Ο κ. Μέτιος ευχαρίστησε τον κ. Κυριακίδη για τη δωρεά δύο πανομοιότυπων αντιγράφων της Νίκης της Σαμοθράκης και ανέφερε πως η εταιρεία Κυριακίδη αποτελεί λαμπρό παράδειγμα δυναμικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας με κοινωνική ευθύνη.

Στη συνέχεια ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε το Κέντρο Αποκατάστασης «Αναβίωση», στους Σιταγρούς, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου και ενημερώθηκε για το σημαντικό έργο που επιτελεί στον τομέα της υγείας από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Κέντρου κυρία Βασιλική Γεωργηαφέντη.

Ο κ. Μέτιος τέλος, επισκέφθηκε το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη (Μααρά) για το οποίο σημείωσε τον ακόμα πιο σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει ως τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής, καθώς επίσης τη γέφυρα Αγγίτη και το κλειστό γυμναστήριο της Πετρούσας.

Πηγή: evros24.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση