Search
Close this search box.

Επιστρέφει το Καρναβάλι της Ξάνθης

Έπειτα από τρία χρόνια απουσίας επιστρέφει το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θράκης και της Βορείου Ελλάδος

Η Ξάνθη όχι μόνο έχει το δικό της καρναβάλι, αλλά αυτό όπως φαίνεται έχει φέτος τη μεγαλύτερη απήχηση. Οι τουρίστες αναμένεται να γεμίσουν τα ξενοδοχεία της πόλης… Για τρία χρόνια, οι πολίτες στην Ξάνθη και οι εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και χώρες της Βαλκανικής, στερήθηκαν τη μεγαλύτερη αποκριάτικη διοργάνωση της βόρειας Ελλάδας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των αυξημένων υγειονομικών μέτρων που εφαρμόζονταν σε όλη τη χώρα. Ήταν τρία δύσκολα χρόνια για όλους, αλλά και για τους κατοίκους της Ξάνθης, που δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη καρναβαλική γιορτή, που αριθμεί σχεδόν εξήντα χρόνια ιστορίας και είναι άρρηκτα «δεμένη» με τη σύγχρονη ιστορία της θρακιώτικης κοινωνίας.

Φέτος, τρία χρόνια μετά, όλα είναι και πάλι έτοιμα για την αναγγελία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, που θα διαρκέσουν 15 ολόκληρες ημέρες και θα κορυφωθούν με την εντυπωσιακή αποκριάτικη παρέλαση. Σήμερα το απόγευμα (Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου), ο δήμαρχος της πόλης Μανώλης Τσέπελης θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων στην πλατεία Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία της δημοφιλούς τραγουδίστριας Λένας Ζευγαρά. Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές αποτελούν την κοινή προσπάθεια όλων των κατοίκων της Ξάνθης να αναδείξουν όσα τους ενώνουν. Είναι ο κοινός τους σκοπός, για τον οποίο εργάζονται ομαδικά όλο τον χρόνο. Είναι αυτό το πνεύμα συνεργασίας που τους διακρίνει ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσπαθειών που κατέβαλαν. Γεμάτοι όρεξη, διάθεση και αστείρευτη φαντασία, θα ενώσουν δυνάμεις για να δείξουν σε όλους το μεγαλείο του θρακικού Πολιτισμού. Από το 1965, η Ξάνθη, η «πόλη με τα χίλια χρώματα», την περίοδο της αποκριάς γιορτάζει, διασκεδάζει, ξεφαντώνει, ανασύρει μνήμες, αναβιώσει έθιμα και παραδόσεις, κυρίως όμως θυμίζει σε όλους ότι οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές είναι κάτι περισσότερο από το φημισμένο καρναβάλι της βόρειας Ελλάδας. Ο δήμαρχος Ξάνθης, στο ετήσιο μήνυμά του με αφορμή την έναρξη των 58ων Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, σημειώνει με έμφαση ότι «μετά από τρία χρόνια παύσης, εξαιτίας της πανδημίας και της ταλαιπωρίας σε ψυχή και σώμα, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές σχεδιάζουν να σβήσουν τις μαύρες σελίδες της καθημερινότητας, τις βαριές σκέψεις που ακολούθησαν έπειτα απ’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη. Υπόσχονται να γεμίσουν τις καρδιές των ανθρώπων με “Όνειρα, χρώματα, μυρωδιές κι αρώματα”, όπως ήταν και το γενικό μήνυμα των γιορτών του 2020, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, αν και όλα ήταν έτοιμα». «Αυτό το μήνυμα, λοιπόν, στέλνουμε φέτος», τονίζει ο κ. Τσέπελης και προσθέτει: «Συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε. Γιατί αυτό προτάσσει η ζωή και η φύση των ανθρώπων. Ιδίως, των Ελλήνων: που περνούν διά πυρός και σιδήρου, αγωνίζονται, δυναμώνουν και προχωρούν. Ας εμπνευστούμε και πάλι, με οδηγό τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεπίδραση, την εξωστρέφεια».

Μεγάλος αριθμός καρναβαλιστών και επισκεπτών Στη φετινή καρναβαλική παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 15.000 καρναβαλιστές, που θα επιλέξουν τις στολές τους, ανάμεσα από τους 38 καρναβαλικούς συλλόγους – πληρώματα που έχουν συσταθεί στην Ξάνθη και προετοιμάζονται κάθε μέρα του χρόνου για να έχουν την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση. Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι και οι πρώτες εκτιμήσεις των διοργανωτών για τον αριθμό των επισκεπτών που θα έρθουν τόσο στην Ξάνθη όσο και στη γειτονική Καβάλα το τριήμερο της τελευταία Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας. Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Ηλίας Ασκαρίδης, σε δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι «το καρναβάλι αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης της Ξάνθης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι πέρα από εντυπωσιακό είναι και άμεσο. Η προετοιμασία και η ενεργή συμμετοχή όλων των μελών των συλλόγων, των καρναβαλιστών, αλλά και επισκεπτών καθώς και η συνεργασία μεταξύ τους, είναι η καλύτερη εγγύηση …”

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση