Search
Close this search box.

Ελένη Φιλιππίδη : Ορόσημο της Αλεξανδρούπολης, της Θράκης, του Ελληνισμού

Η Ελένη Φιλιππίδη(1917-1994), υπήρξε ένα ορόσημο στην ιστορία της Θράκης , μία κιβωτός στην οποία διασώθηκε η συλλογική μας μνήμη και ιστορία.


Του Δημοσθένη Π. Δούκα.

Η Ελένη Φιλιππίδη(1917-1994), υπήρξε ένα ορόσημο στην ιστορία της Θράκης , μία κιβωτός στην οποία διασώθηκε η συλλογική μας μνήμη και ιστορία. Μία λαμπρή φυσιογνωμία , μία αποστολική προσωπικότητα, μία δασκάλα πάσης αρετής.

Με την αλληλέγγυα σκέψη της , τα ουμανιστικά αισθήματα της, την ευγένεια της ψυχής της, την πρωτότυπη και βαθύριζα ελληνική λαογραφική έρευνα της, το φωτισμένο πνευματικό σθένος της, την σωτήρια παρέμβαση της στον παραδοσιακό πολιτισμό της Θράκης και όχι μόνο, την απέραντη προσφορά αγάπης στον άνθρωπο που έπασχε, την πρωτοπόρα προσφορά της στους πολιτιστικούς θεσμούς και δομές της Αλεξανδρούπολης, αναδείχθηκε σε Μητέρα της Θράκης, σε Θησαυροφυλάκιο της μνήμης και της παράδοσης. Η σύγχρονη ζωή και διαδρομή της Αλεξανδρούπολης είναι ταυτισμένη με την παρουσία και το έργο της, σε πολλαπλά επίπεδα και τομείς.


Γεννήθηκε το 1917 στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε. Άνθρωπος του πνεύματος και της πολιτιστικής δράσης και δημιουργίας, ρούφηξε και αφομοίωσε δημιουργικά τα καλλιτεχνικά και επιστημονικά προιόντα της μεγαλούπολης, τα ζύμωσε στην πυρωμένη ψυχή και των πάλλουσα διάνοια της και τα μετουσίωσε σε αρχοντιά, ανοιχτόκαρδη καταφατική στάση ζωής, ανιδιοτελή προσφορά. Φοίτησε στην Παιδαγωγική ακαδημία Θεσσαλονίκης, παρακολούθησε όλο τον κύκλο των μαθημάτων της λαογραφίας του Στίλπωνα Κυριακίδη, διδάχτηκε ζωγραφική από τον Χρήστο Λεφάκη και τον Πολύκλειτο Ρέγκο και πήρε πτυχίο στο βιολί από το Μακεδονικό Ωδείο.


Το 1940 παντρεύτηκε τον Γιώργο Φιλιππίδη και πρωτοήρθε στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία εγκαταστάθηκε οριστικά μετά τον πόλεμο. Δεσπόζουσα και επιδραστική μορφή της ευρύτερης περιοχής για σαράντα περίπου χρόνια, αναδείχθηκε σε ποτάμι ζωής και διακονίας της κοινωνίας. Ήρεμη, εγκάρδια, λεπτή, χαρούμενη, ζεστή, έντιμη, δίκαιη διαμόρφωσε καθοριστικά τα δρώμενα της Αλεξανδρούπολης.

Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τις ιστορικές και λαογραφικές μελέτες της για τη Θράκη. Στις 20 Μάιου 1995, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μετενόμασε την οδό Προύσης σε οδό Ελένης Φιλιππίδη. Το 2023 το 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης μετονομάσθηκε σε «5ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης – Ελένη Φιλιππίδη».

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση