Search
Close this search box.

Δώρισε οικόπεδο ο Δήμος Διδυμοτείχου στην Πυροσβεστική για νέο κτήριο – Διεκδικεί δεύτερη Περιφερειακή Διοίκηση στο Βόρειο Έβρο.

Σε κλίμα απόλυτης συναίνεσης, με ομόφωνες αποφάσεις σε όλα τα θέματα και χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Διδυμοτείχου φαίνεται πως έχει περάσει πλέον σε μια νέα, περισσότερο δημιουργική περίοδο. Έτσι διεξήχθη η χθεσινή συνεδρίαση που διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα, παρά τα 8 θέματα και το σύντομο δημοτικό έλεγχο που προηγήθηκε, στην οποία όμως προέκυψε και μια πολύ σημαντική είδηση.

Αρχικά, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να αποδεσμεύσει το οικόπεδο που του είχε παραχωρήσει ο Δήμος για την ανέγερση στρατιωτικών κατοικιών, εφόσον διαπίστωσε ότι μπορούν αυτές να ανεγερθούν εντός υπάρχοντος στρατοπέδου προς την περιοχή του Ελληνοχωρίου. Το γεγονός αυτό έδωσε τη λύση που αναζητούσε ο Δήμος για να ικανοποιήσει το αίτημα άλλης Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, εκκρεμούσε διαρκώς το αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Διδυμοτείχου για παραχώρηση έκτασης προκειμένου να προχωρήσει στην ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, ώστε να λειτουργεί σε ιδανικότερες συνθήκες από τις σημερινές. Ο Δήμος αναζητούσε να αγοράσει ένα οικόπεδο για να το παραχωρήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα, όμως εν τέλει η ιδανική λύση βρέθηκε στο “Χαμηλότοπο”, στο αγρόκτημα που επέστρεψε ο Στρατός.

Έτσι, με δύο διαδοχικές αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο Διδυμοτείχου έκανε από τη μια ανάκληση της παραχώρησης στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και από την άλλη προχώρησε άμεσα – και ομόφωνα φυσικά – στη δωρεά προς το Πυροσβεστικό Σώμα του αγροκτήματος 9.250 τ.μ. στην περιοχή “Χαμηλότοπος” Διδυμοτείχου.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται από κύκλους του Πυροσβεστικού Σώματος “ιστορική“, αφού έρχεται ως λύση σε ένα χρόνιο αίτημα για ανέγερση σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων μιας Υπηρεσίας που, ειδικά σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, έχει να αντιμετωπίσει τα απρόβλεπτα της κλιματικής κρίσης που επηρεάζουν δραματικά τις ζωές όλων. Η δε ύπαρξη οικοπέδου είναι και αναγκαία προϋπόθεση ώστε να ενταχθεί η ανέγερση νέου κτηρίου σε χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω Προγραμμάτων, με το πρώτο καθοριστικό βήμα να γίνεται ήδη στη χθεσινή συνεδρίαση.

Επιπλέον, κοινή συναινέσει νυν και πρώην Δήμαρχοι, Ρ. Χατζηγιάννογλου και Χ. Τοκαμάνης αντίστοιχα, δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στη διεκδίκηση να ιδρυθεί δεύτερη Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής στο νομό, αφού σήμερα όλες οι Υπηρεσίες, τα Τμήματα και τα Κλιμάκια διοικούνται από αυτήν της Αλεξανδρούπολης. Η παραχώρηση του οικοπέδου και η προσεχής ανέγερση νέου κτηρίου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις και για την ίδρυση νέας Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Βορείου Έβρου στο Διδυμότειχο, αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη γεωγραφική έκταση του νομού. Άλλωστε στο Δήμο Ορεστιάδας δεν υφίστανται τέτοιες συνθήκες, αφού δυστυχώς ακόμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας εξακολουθεί να λειτουργεί στον παρόντα, ανεπαρκή χώρο και δεν έχει βρεθεί ακόμα ιδανικό οικόπεδο από το Δήμο για να υπάρξει πρόοδος στο αντίστοιχο χρόνιο αίτημα.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι την ανάγκη δημιουργίας δύο πυροσβεστικών διοικήσεων στον Έβρο υποστηρίζει και ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2022 είχε θέσει το θέμα στον τότε Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αλέξιο Ράπανο. Μάλιστα είχε ανακοινώσει τότε χαρακτηριστικά: “Ο Αρχηγός ήταν θετικά διακείμενος ως προς το αίτημα που μετέφερε ο Βουλευτής σχετικά με τη δημιουργία δύο Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στο Νομό Έβρου, τονίζοντας ότι στόχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι η διασφάλιση υψηλότερου επιπέδου απόδοσης και αποτελεσματικότητας των πυροσβεστικών υπηρεσιών”.

Πηγή: radioevros.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση