Search
Close this search box.

ΔΠΘ: Επιτυχημένο το 1ο Συνέδριο με τίτλο “Think Innovation Forum”

Προχωρούν τα βήματα για την ανάπτυξη οικοσυστήματος καινοτομίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριο Καινοτομίας με τίτλο «ΤHINC INNOVATION FORUM – Ανάπτυξη οικοσυστήματος καινοτομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», που διοργάνωσε η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Thinc Thrace Incubator, το διήμερο 4 και 5 Απριλίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Elisso Xenia Hotel στην Ξάνθη.

Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις της Ελλάδας στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, που αποτελούν βασικές και απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια κάθε κοινωνίας και πρόσθεσε πως αυτός είναι και ο λόγος που οι δύο συγκεκριμένοι τομείς βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, η Επίτροπος για Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμό, Εκπαίδευση και Νεολαία, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Μαρίγια Γκαμπριέλ με γραπτό μήνυμα, αλλά και ο Δήμαρχος της Ξάνθης κ.  Εμμανουήλ Τσέπελης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η εισήγηση της κας Μαρίας Μιχαλοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνης της Thinc – Thrace  Incubator, καθηγήτριας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού η οποία παρουσίασε το σύνολο των δράσεων έρευνας και καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Με τη σειρά του ο κ. Μιχάλης Πουσπουρίκας, Project Manager της Thinc Thrace Incubator ανέπτυξε το αντικείμενο και τις δράσεις της Τhinc. Οι εργασίες του συνεδρίου Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου διεξήχθησαν 7 panel discussions, με κορυφαίους ομιλητές και συντονιστές. Έχοντας στο επίκεντρο τις μελλοντικές εξελίξεις στο οικοσύστημα καινοτομίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, μέσα από εστιασμένες θεματικές, στο Forum συζητήθηκαν μεταξύ άλλων: Πολιτικές και Εργαλεία χρηματοδοτήσεων που αφορούν την καινοτομία. Έργα υποδομών και ενίσχυση της καινοτομίας. Οι Ευρωπαϊκοί κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας στην Ελλάδα. Καλές πρακτικές οικοσυστημάτων καινοτομίας. Δομές υποστήριξης καινοτομίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Οι Υπηρεσίες του #DigiAgriFood EDIH. Δυνατότητες χρηματοδότησης των startup στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Η πρώτη ημέρα του Thinc Innovation Forum ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις των ομάδων της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων ΔΠΘ, Thinc- Thrace Incubator, καθώς και της Εικονικής Επιχείρησης “TONIROME”, του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό “Εικονική Επιχείρηση”, του Διεθνούς Προγράμματος “Company Program 2023” του Junior Achievement Greece.  Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 5 panel discussions, με ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων σχετικά με θέματα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η έρευνα και ο σημαντικός της ρόλος για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, το επιχειρείν και επιτυχημένα μοντέλα startups, καθώς και εμπειρίες γυναικών που ασχολούνται με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Πιο αναλυτικά αναπτύχθηκαν οι θεματικές: Γυναίκες στην καινοτομία. Ο ρόλος της έρευνας και της καινοτομίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ. Επιτυχημένα μοντέλα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Επιχειρείν και καινοτομία στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Το Forum ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή Roundtable συμπερασμάτων. Στο Roundtable, οι ανώτατοι εκπρόσωποι της οικονομικής, πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία, την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και τον καθορισμό στόχων και στρατηγικών ανάπτυξης του οικοσυστήματος καινοτομίας της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Πηγή : www.paratiritis-news.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση