Search
Close this search box.

Διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για ανέγερση φοιτητικών εστιών στο ΔΠΘ.

Προχωρούν, έστω και με πολύ χαμηλότερο ρυθμό του απαιτουμένου, οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για την κατασκευή φοιτητικών εστιών σε Κρήτη, Θεσσαλία, Θράκη και Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τέσσερα κρίσιμα έργα στέγασης φοιτητών στην Περιφέρεια, εκτιμώμενου ύψους επένδυσης 575 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπουν τη στέγαση πάνω από 6.000 φοιτητών, παράλληλα με τη δημιουργία κρίσιμων συμπληρωματικών υποδομών για τα πανεπιστήμια.

Το μεγαλύτερο έργο, ύψους 250 εκατ. ευρώ, αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με ανάδοχο την Aktor (πρώην Intrakat), η οποία βρίσκεται σε αναμονή υπογραφής της σύμβασης ΣΔΙΤ επί σειρά μηνών, κυρίως λόγω της πολύπλοκης διαδικασίας ολοκλήρωσης της χρηματοδότησης. Το έργο προβλέπει την κατασκευή 1.810 διαμερισμάτων στο Ρέθυμνο, με συνολικά 2.710 κλίνες, καθώς και 1.026 διαμερισμάτων στο Ηράκλειο, με 2.136 κλίνες. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση σε μία από τις περιοχές όπου η τουριστική κίνηση των τελευταίων ετών και η επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν δυσχεράνει σημαντικά την εύρεση ακινήτων για τους φοιτητές.

Στη Θεσσαλία, επίσης με ανάδοχο την Aktor, αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ύψους 116 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο αφορά την αξιοποίηση και ανάπλαση του ακινήτου της παλιάς Βαμβακουργίας Βόλου, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, ενώ επιπλέον 13.655 τ.μ. προβλέπονται και σε έκταση στη Λαμία. Σε ό,τι αφορά το κτίριο του Βόλου, αποτελείται από δύο εκτάσεις 88,4 στρεμμάτων στη Ν. Ιωνία Βόλου, εντός των οποίων βρίσκονται 20 υφιστάμενα κτίρια, συνολικής επιφάνειας 48.600 τ.μ.

Πρόκειται για μια ευρείας κλίμακας ανάπλαση, καθώς εντός του ακινήτου θα δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και κοινωνικές υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με βάση τον σχεδιασμό, στο ακίνητο διατηρούνται συνολικά επτά υφιστάμενα κτίρια συνολικής επιφάνειας περίπου 27.120 τ.μ. Ολα τα υπόλοιπα κτίσματα θα κατεδαφιστούν και θα αντικατασταθούν από νέα κτίρια επιφάνειας 56.400 τ.μ.

Τα έργα είναι προϋπολογισμού 575 εκατ. ευρώ και θα στεγάσουν 6.000 φοιτητές.

Επίσης, προβλέπονται ελεύθεροι χώροι, που θα περιλαμβάνουν πράσινο, πλατείες, ποδηλατοδρόμους, πεζοδρόμους και θέσεις στάθμευσης συνολικής επιφάνειας 39.468 τ.μ. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθούν 600 φοιτητικά δωμάτια, από τα οποία τα 80 θα δοθούν στη ΔΥΠΑ ως ανταποδοτικά για την παραχώρηση του ακινήτου.

Σε ό,τι αφορά το έργο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναμένονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, με το έργο να διεκδικείται από πέντε σχήματα, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Ακτωρ Παραχωρήσεις, την Aktor (πρώην Intrakat), την Αβαξ και την κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ. Το έργο των 107 εκατ. ευρώ αφορά την κατασκευή φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης κι ενός ερευνητικού κέντρου, ενώ εκτείνεται σε τρεις πόλεις, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη. Συγκεκριμένα, στην Αλεξανδρούπολη προβλέπονται τέσσερα κτίρια φοιτητικών εστιών, επιφάνειας 12.200 τ.μ. για 350 φοιτητές, ένας χώρος σίτισης 3.776 τ.μ. για 1.500 άτομα και 12 πανεπιστημιακές κατοικίες για τουλάχιστον 4 άτομα εκάστη, συνολικής επιφάνειας 1.440 τ.μ. Στην Κοτομηνή έχουν χωροθετηθεί δύο ακόμη κτίρια φοιτητικών εστιών, επιφάνειας 9.667 τ.μ. για 350 φοιτητές, ένας χώρος σίτισης (6.000 τ.μ. για 2.500 φοιτητές), ένας ξενώνας φιλοξενίας για 28 άτομα και 24 πανεπιστημιακές κατοικίες επιφάνειας 2.880 τ.μ. Στην δε Ξάνθη θα κατασκευαστεί ένα ερευνητικό κέντρο Αριστείας 10.000 τ.μ.

Ο διαγωνισμός για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι πιο πρώιμος, καθώς προκηρύχθηκε (για δεύτερη φορά) το φθινόπωρο. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Ακτωρ Παραχωρήσεις-Aktor, η ΜΕΤΚΑ, η ΑΤΕΣΕ και η Αβαξ. Το έργο, ύψους 105 εκατ. ευρώ, προβλέπει την κατασκευή 750 κλινών στις πανεπιστημιουπόλεις της Κοζάνης (350), της Φλώρινας (150), της Καστοριάς (150) και της Πτολεμαΐδας (100).

Τα προτεινόμενα συγκροτήματα φοιτητικών εστιών θα περιλαμβάνουν χώρους μόνιμης διαμονής και φιλοξενίας φοιτητών και καθηγητών, χώρους υγιεινής και κοινόχρηστους χώρους, όπως καθιστικά, πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες και αναγνωστήρια. Ακόμη, φοιτητική λέσχη για τη σίτιση των φοιτητών, καθώς και κοινόχρηστους χώρους για μελέτη και ψυχαγωγία, π.χ. βιβλιοθήκη.

Πηγή kathimerini.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση