Search
Close this search box.

Γκαρά: «Πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας»

“Η εξωδικαστική ρύθμιση γίνεται υποχρεωτική. Κανένα fund δε θα μπορεί να κάνει «bypass» την υποχρέωση να προτείνει βιώσιμη λύση στον οφειλέτη”

Παρέμβαση της Βουλευτή Έβρου και Αν.Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασίας Γκαρά, για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της πρώτης κατοικίας:
“Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί περίπου κατά 40 δις, 4,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές, 1 εκ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι, ενώ η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ που συνεχίζεται, δημιουργεί νέα γενιά κόκκινων δανείων. Τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας με «υπογραφή Μητσοτάκη», δεν έχουν τέλος.
Η ΝΔ επέλεξε όχι μόνο να αφήσει αβοήθητα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην τρέχουσα ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, με την τεράστια αύξηση των τιμών συνολικά στο κόστος ζωής (καύσιμα, τρόφιμα, ρεύμα, πρώτες ύλες κλπ), αλλά ψήφισε το 2020 νέο Πτωχευτικό Κώδικα, με τον οποίο κατάργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας που είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν εξαρχής η ρευστοποίηση, η λεηλασία της περιουσίας των πολιτών. 700.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό. Ακόμη και για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ. Η κυβέρνηση των «αρίστων» μετέτρεψε το κράτος σε εισπρακτικό μηχανισμό για να κερδοσκοπούν τα funds, οι «Πάτσηδες» και άλλες «γαλάζιες ακρίδες».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους αφορά σε θεσμικές παρεμβάσεις για τη συλλογική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την προστασία από ρευστοποίηση της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, και την επιδότηση μέρους της ρυθμισμένης οφειλής μέσα από το Ταμείο Αναδιαρθρώσεων. Αφορά κάθε πολίτη, κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς όλους τους «θεσμικούς» πιστωτές: τράπεζες, εταιρείες παροχής πιστώσεων, εταιρείες απόκτησης και διαχείρισης απαιτήσεων, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η εξωδικαστική ρύθμιση γίνεται υποχρεωτική. Κανένα fund δε θα μπορεί να κάνει «bypass» την υποχρέωση να προτείνει βιώσιμη λύση στον οφειλέτη, αντί για αναγκαστικές εκτελέσεις και πλειστηριασμούς. Αν ο πιστωτής δε συμμετέχει, ακυρώνεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης.
Οι εναλλακτικές είναι δύο: 1) Ρύθμιση οφειλής με διαγραφή του 40% – 60% και κρατική επιδότηση ως 50%, αλλά σύντομη διάρκεια αποπληρωμής από 5 ή 10 έτη, 2) Ρύθμιση οφειλής με καταβολή του 100% της αντικειμενικής αξίας και μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής από 10 έως 35 έτη με σταθερό επιτόκιο 2%. Επιπλέον, θα προβλέπεται και η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.
Νέος εξωδικαστικός μηχανισμός θα αντικαταστήσει αυτόν της ΝΔ και θα βασίζεται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ενώ προβλέπεται και συνολική αναδιάρθρωση του πλαισίου της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των funds και των τραπεζών.
Πρόκειται για μια πρόταση-ανάσα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως πρώτη ενέργεια, δεσμεύεται πως θα προχωρήσει άμεσα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.
Για αυτό και η πολιτική αλλαγή στις 21 του Μάη είναι επιβεβλημένη. Για να στηριχθεί η κοινωνία. Για να ανασάνει ο τόπος, οι παραγωγικές δυνάμεις, ο κόσμος της εργασίας, οι επαγγελματίες. Για Δικαιοσύνη παντού”.

Πηγή: gnomionline.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση