Απόγνωση καλλιεργητών από την ξηρασία στη Θράκη

Με την κλιματική κρίση να κάνει ήδη αισθητό το αποτύπωμά της στην περιοχή μας και τα έργα συγκράτησης του νερού να μην έχουν προχωρήσει, προμηνύονται δύσκολα χρόνια για τον τόπο, εάν δεν γίνουν άμεσα μεγάλες παρεμβάσεις

Για την φετινή χρονιά (2025) την στιγμή που η θεωρητικά ξηροθερμική νότια Ελλάδα (Αθήνα-Πειραιάς) δέχθηκε το δίμηνο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 80-90 χιλιοστά βροχής, οι μετεωρολογικοί σταθμοί της ΕΜΥ έδειξαν στο Φανάρι Ροδόπης 9 χιλιοστά και στους Αμαξάδες Ροδόπης 14 χιλιοστά, που είναι και οι ακραίες τιμές στην Θράκη!

Σε απόγνωση βρίσκονται καλλιεργητές και επιστήμονες στη Θράκη, εξαιτίας της ξηρασίας των τελευταίων μηνών. Μόλις το περσινό καλοκαίρι η κατάσταση με τις καλλιέργειες στον τόπο μας έφτασε σε οριακό σημείο, με την πολυήμερη ανομβρία από τη μία να αυξάνει κατακόρυφα το ίδιο τεράστιο ενεργειακό κόστος, από την άλλη τον παρατεταμένο καύσωνα να δυσχεραίνει τις καλλιέργειες. Κι ο χειμώνας 2024-25 όμως πέρασε, χωρίς να δώσει καλές βροχές στα χωράφια της Ροδόπης, με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο-παράρτημα Θράκης να χτυπάει ηχηρό καμπανάκι SOS για το παρόν και το μέλλον της αγροτιάς στον τόπο μας, ιδίως στον θρακικό κάμπο.

Με την κλιματική κρίση να κάνει ήδη αισθητό το αποτύπωμά της στην περιοχή μας και τα έργα συγκράτησης του νερού να μην έχουν προχωρήσει (εξαγγελία κατασκευής αρδευτικού φράγματος ποταμού Κομψάτου, έλλειψη δικτύων άρδευσης φράγματος Ιασίου, απουσία μικροφραγμάτων σε πολλές περιοχές), προμηνύονται δύσκολα χρόνια για τον τόπο, εάν δεν γίνουν άμεσα μεγάλες παρεμβάσεις. Εάν βάλουμε στην εξίσωση και τον παράγοντα υφαλμύρωση που πλήττει ιδιαίτερα τον θρακικό κάμπο, με το νερό να είναι ολοένα και χειρότερο για καλλιέργειες, αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης, που μπορεί να ταράξει ακόμη και τα οικονομικά θεμέλια του αγροτικού νομού μας.

SOS από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, με το Επιμελητήριο αργότερα μέσα στην ημέρα να μεταφέρει και με ανακοίνωσή του την κατάσταση, όπως έχει επίσημα καταγραφεί στον τόπο μας σχετικά με την ανομβρία.

Αναλυτικά: Θεωρητικά και στατιστικά επιβεβαιωμένο είναι ότι οι χειμερινοί μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι αυτοί που δίνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες υετού (βροχής και χιονιού). Όμως τα προηγούμενα τρία χρόνια (2022, 2023 & 2024) παρατηρήθηκε σημαντική μείωση και απόκλιση από τους μέσους όρους. Η επίπτωση της Κλιματικής Αλλαγής στην Θράκη εκτός από την άνοδο της των μέσων τιμών της θερμοκρασίας έχει μεγάλη αλλαγή στο ύψος των βροχοπτώσεων με τις αποκλίσεις σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι χαώδεις.

Για την φετινή χρονιά (2025) την στιγμή που η θεωρητικά ξηροθερμική νότια Ελλάδα (Αθήνα-Πειραιάς) δέχθηκε το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 80-90 χιλιοστά βροχής, οι μετεωρολογικοί σταθμοί της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ_ έδειξαν στο Φανάρι Ροδόπης 9 χιλιοστά και στους Αμαξάδες Ροδόπης 14 χιλιοστά, που είναι και οι ακραίες τιμές στην Θράκη. Επίσης οι προγνώσεις μέχρι τα μέσα Μαρτίου δείχνουν μηδενικές τιμές στις βροχοπτώσεις. Η αγροτική παραγωγή και ειδικά τα μη αρδευόμενα σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι κλπ), το σπαράγγι και τα σκόρδα πλήττονται, ενώ οι εδαφικές υγρασιακές συνθήκες δεν θα είναι κατάλληλες για τις πρώιμες σπορές καλαμποκιού (Μαρτίου) και βαμβακιού (Απρίλιο).

Ανησυχητικές οι τιμές
Αναλυτικά το πρώτο δίμηνο του 2025 οι τιμές που έδειξαν οι βροχογράφοι στην Θράκη σε ύψος βροχής και ισοδύναμο ύψος χιονιού είναι: Φανάρι Ροδόπης 9χιλιοστά (mm), Αμαξάδες Ροδόπης 14mm, Αλεξ/πολη λιμάνι 21mm, Ξάνθη 24mm, Βυρσίνη Ροδόπης 27mm, Κέχρος Ροδόπης 30mm, Δίκαια Έβρου 33mm, Ίμερος Ροδόπης 34mm, Προσκυνητές Ροδόπης 34mm, Παλαγία Έβρου 39mm, Κόσμιο Ροδόπης 40mm, Ορεστιάδα 42mm, Διδυμότειχο 50mm, Μεταξάδες Έβρου 80mm, Σαμοθράκη 87mm.

Πηγή: xronos.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση