Search
Close this search box.

Αντώνης Γραβάνης: “Το φιάσκο με το έργο «Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού κάστρου Κομοτηνής» δεν έχει προηγούμενο στα αυτοδιοικητικά χρονικά”

Το θέμα της διαμάχης του Δήμου Κομοτηνής με τη Λέσχη Κομοτηναίων επαναφέρει στην επικαιρότητα ο υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής με το συνδυασμό “Κομοτηνή Δυνατά” Αντώνης Γραβάνης κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για παραλείψεις, λάθη και καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο το έργο.

Παράλληλα ο κύριος Γραβάνης απευθύνει ερωτήματα αναφορικά με τις επιμέρους λεπτομέρειες του έργου και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “οι καθυστερήσεις ετών στο συγκεκριμένο, εξαιρετικής σημασίας, έργο, οφείλονται όχι μόνο στην προχειρότητα και ανικανότητα της διοίκησης να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει έργα, αλλά και στο τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας στο Δήμο Κομοτηνής”

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κυρίου Γραβάνη έχει ως εξής:

“Έχουμε επισημάνει πολλές φορές την αδυναμία της διοίκησης Γκαράνη να υλοποιήσει και ολοκληρώσει έργα που κλήθηκε να συνεχίσει από την προηγούμενη διοίκηση. Το φιάσκο όμως με το έργο «Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού κάστρου Κομοτηνής» δεν έχει προηγούμενο στα αυτοδιοικητικά χρονικά.

Ένα έργο ουσίας για την ανάπτυξη της πόλης της Κομοτηνής, που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εξαιτίας σοβαρότατων παραλείψεων της δημοτικής αρχής. Επιπλέον, εκτός των ουσιαστικών  παραλείψεων, λαθών και  καθυστερήσεων που θέτουν σε κίνδυνο το έργο, πιθανότατα θα χρειαστεί νέος διαγωνισμός για νέο ανάδοχο όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος σε συνέντευξη του, καθώς ο προηγούμενος δεν μπορεί να συνεχίσει λόγω της δικαστικής διαμάχης.

Η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου διακοπής του έργου λόγω σοβαρών ελλείψεων στις αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ήταν αναμενόμενη και απλά επιβεβαίωσε τις  δυσλειτουργίες του Δήμου Κομοτηνής. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της επιχείρησης της Λέσχης Κομοτηναίων και διέταξε την αποχή από εργασίες στο επίμαχο σημείο, καθώς ο Δήμος δεν είχε έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Επισημαίνουμε, ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία, αρμόδια για την έγκριση, είχε αποστείλει έγγραφο στις 06/05/2022 στον Δήμο Κομοτηνής με το οποίο γνωστοποιούσε την συγκεκριμένη υποχρέωση του Δήμου. Η διοίκηση Γκαράνη, όχι μόνο δεν το έλαβε υπόψη, αλλά απάντησε στις 12/09/2022 με εξώδικη επιστολή.

Παρά όμως την διακοπή του έργου λόγω της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, ο Δήμος Κομοτηνής συνέχισε την ανεύθυνη τακτική του. Απέστειλε τελικά, με 7 μήνες καθυστέρηση, τον Φεβρουάριο του 2023, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του ΥΠΕΣ, τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Ροδόπης, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται στα επισυναπτόμενα,  το πρακτικό της γνωμοδότησης και χωρίς τα συνημμένα σχέδια και η τεχνική έκθεση να φέρουν τη σχετική θεώρηση. Δηλαδή απέστειλε πάλι τον φάκελο με σοβαρές ελλείψεις.

Τελικά φτάσαμε σήμερα, μετά από χρόνια που δεν προχωράει το έργο και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν βασικά στάδια αδειοδοτήσεων, να πανηγυρίζει η δημοτική αρχή Γκαράνη, που μετά από τόσα χρόνια πήρε την «αυτονόητη» έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία για το τμήμα της Λέσχης Κομοτηναίων.

Τα «αμείλικτα» ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

1)         Ποιος αποφάσισε ότι ΔΕΝ  απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έπειτα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Ροδόπης;

2)         Ποιος αποφάσισε να ΑΓΝΟΗΣΕΙ  το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, υπ’αριθμόν 1780/06-05-2022, σύμφωνα με το οποίο γνωστοποιούσε στο  Δήμο Κομοτηνής ότι ΕΠΡΕΠΕ να αποστείλει τη μελέτη του έργου προς έγκριση σε αυτό;

3)         Ενώ ο Δήμος πήρε τελικά την έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής στις 10/11/2022 όπως παραδέχεται ο Δήμαρχος σε συνέντευξή του, 5 μήνες μετά και έως τις 24/03/2023, γιατί απέστειλε ΛΑΘΟΣ και με ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ το πρακτικό και τα συνοδευτικά έγγραφα  με τη σχετική θεώρηση;

4)         Πόσα χρόνια θα περάσουν επιτέλους ώστε να αναδειχτεί νέος ανάδοχος  και να ολοκληρωθεί το έργο;

5)         Υπάρχει έστω ΕΝΑ έργο που έχει καταφέρει να ολοκληρώσει η διοίκηση Γκαράνη;

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι οι καθυστερήσεις ετών στο συγκεκριμένο, εξαιρετικής σημασίας, έργο, οφείλονται όχι μόνο στην προχειρότητα και ανικανότητα της διοίκησης να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει έργα, αλλά και στο τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας στο Δήμο Κομοτηνής.”

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση