Search
Close this search box.

Αντώνης Γραβάνης: Ο Δήμος Κομοτηνής ταλανίζεται από αναποτελεσματικότητα, ανικανότητα και αδιαφορία

Υπέδειξε σημεία εγκατάλειψης σε πόλη και οικισμούς στον δήμαρχο, χαρακτηρίζοντάς τον υπεύθυνο για την κατάσταση

Η αναλυτική εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Γκαράνη στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν απολογισμός ουσίας, αλλά «ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας των τελευταίων τριών ετών» υποστήριξε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης (Σύμπραξη Προοπτικής) Αντώνης Γραβάνης στο Σώμα.

Ο αυτοδιοικητικός άσκησε ολομέτωπη κριτική στον δήμαρχο, υποστηρίζοντας πως «διοικεί τον Δήμο με προχειρότητα, αδιαφορία και κυρίως χωρίς αποτελέσματα». Σύμφωνα με τον κο Γραβάνη, ο απολογισμός αναλώθηκε σε διοικητικές διαδικασίες και οφειλόμενες ενέργειες του Δήμου Κομοτηνής, που όμως στη βάση τους στερούνται αναπτυξιακής τροχιάς κι οράματος. Για ακόμη μία φορά, κάλεσε τη δημοτική αρχή να απαντήσει δημόσια εάν είναι ή όχι συνέχεια της δημοτικής αρχής Πετρίδη, ενώ επίσης ζήτησε να του υποδείξει έστω ένα έργο που να ολοκλήρωσε εξ ολοκλήρου στη θητεία της. «Δεν υπάρχει καμία αντίληψη της πραγματικότητας σε πόλη και οικισμούς» καυτηρίασε.

Τι δεν έκανε η δημοτική αρχή


Στη συνέχεια, ο Αντώνης Γραβάνης προχώρησε στο δικό του… εκ του αντιθέτου απολογισμό της τριετίας Γκαράνη, τι δηλαδή δεν έκανε ο δήμαρχος επί θητείας του.

Πρώτον, υποστήριξε πως υλοποιήθηκε μόνο ένα μικρό ποσοστό του Τεχνικού Προγράμματος. «Δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή αποτύπωση» υποστήριξε, αν και αναγνώρισε σημειακές προσπάθειες του αντιδημάρχου Έργων Δημήτρη Καρασταύρου, σε κατάθεση προτάσεων σε προκλήσεις χρηματοδοτικών εργαλείων, τονίζοντας πάντως ότι αυτά είναι διαθέσιμα από την κυβέρνηση. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι πάσχει όχι μόνο στα εμβληματικά έργα που καθυστερούν όπως το ιστορικό κέντρο ή δεν υπάρχουν με ολοκληρωμένο σχεδιασμό όπως υποστήριξε, αλλά και σε μικρά όπως η χρονίζουσα ανάπλαση κόμβων.

Κατηγόρησε τον δήμαρχο για παρατημένες υποδομές κι έλλειψη διεκδικητικότητας. Τον κάλεσε μάλιστα να περπατήσουν μαζί στην Κομοτηνή, προκειμένου να του υποδείξει ένα προς ένα τα σημεία εγκατάλειψης, όπως το κλειστό κολυμβητήριο, οι κλειστές κατασκηνώσεις Πανδρόσου, τα κλειστά Αστέρια, το παρατημένο πάρκο Καρυδιάς, την πλατεία Ειρήνης που στερείται αισθητικής, τις παραμελημένες γειτονιές και τους ξεχασμένους οικισμούς. «Δηλώσατε ψευδώς για να καλύψετε τις ευθύνες σας, ότι η ΕΤΑΔ δεν θα παραχωρήσει κτίρια σε Δήμους» είπε, μεταφέροντας παραδείγματα άλλων Δήμων που το έχουν καταφέρει, συμπληρώνοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε επιτυχία γιατί στα έδρανα βρισκόταν άλλος δήμαρχος.

Στην κοινωνική πολιτική, υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων είναι από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ που «τρέχει» πανελλαδικά, αλλά και για πάγιες δαπάνες του Κέντρου Μέριμνας & Αλληλεγγύης, ασκώντας κριτική ότι «δεν έχετε πάρει καμία πρωτοβουλία και δεν έχετε δημιουργήσει καμία νέα δομή για τις κοινωνικές υπηρεσίες».

Στην καθαριότητα, χαρακτήρισε την Κομοτηνή «μία βρώμικη πόλη», περιγράφοντας μία εικόνα κάδων «να ξεχειλίζουν» σε εμπορικό και ιστορικό κέντρο, ενώ η κατάσταση στους οικισμούς είναι ακόμη χειρότερη. «Κρίνουμε από το αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά. Στα αδέσποτα, υποστήριξε πως ο Δήμος Κομοτηνής ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα, αλλά έχει το χειρότερο αποτέλεσμα. «Ο ίδιος Νόμος ισχύει σε όλη τη χώρα» αλλά δεν υπάρχει η ίδια εικόνα, συμπλήρωσε, κατηγορώντας τη διοίκηση για αναποτελεσματικότητα, ζητώντας για παράδειγμα των έλεγχο δεσποζόμενων ζώων.

Σε αυτό το σημείο επέκτεινε την κριτική του στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, σε αστικό ιστό και γειτονιές, καθώς επίσης στους οικισμούς. Οι κοινόχρηστοι χώροι «έχουν αφεθεί όλοι σε απελπιστική κατάσταση, χωρίς φροντίδα, χωρίς πράσινο, χωρίς λουλούδια, χωρίς ήπιες παρεμβάσεις» είπε και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για μία καταθλιπτική και μίζερη πόλη, χωρίς αισθητική, χωρίς έστω έναν χώρο σημείο προορισμού για τον οποίο να είναι περήφανη δημοτική αρχή. «Οι γειτονιές είναι παρατημένες με σκοτάδι, αδέσποτα, ελάχιστες παιδικές χαρές, ανύπαρκτους κοινόχρηστους χώρους» συμπλήρωσε, ενώ για τους οικισμούς υποστήριξε ότι ο δήμαρχος με το πρόσφατο δελτίο Τύπου έργων που εξέδωσε, προσβάλλει τους κατοίκους των χωριών που «είναι σε άσχημη κατάσταση και σβήνουν», ενώ ο δήμαρχος «κουνάει το δάχτυλο και επαίρεται για συντήρηση των ιστών στις μπασκέτες και τις αλλαγές θερμοσίφωνα».

Στον πολιτισμό, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ζήτησε αλλαγές ώστε οι δράσεις να έχουν περισσότερα οφέλη, αναγνωρίζοντας πάντως προσπάθειες όπως με τις εκδηλώσεις αποκριάς ή Χριστουγέννων, αλλά ζητώντας τόνωση των Ελευθερίων και των εορτών νεολαίας, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες, αλλά κι αξιολόγηση των πολιτιστικών συλλόγων. Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι η δημοτική αρχή δεν αξιοποιεί τη μελέτη τουριστικής ανάπτυξης, ενώ την ίδια ώρα δεν επιλύει απλά ζητήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το συντριβάνι-σκουπιδότοπο που είχε θίξει στο φεστιβάλ Φαναρίου, αλλά δεν καθαρίστηκε από τη δημοτική αρχή.

Μιλώντας για την αγροτική ανάπτυξη, υποστήριξε ότι η αγροτική οδοποιία είναι σε τραγική κατάσταση, με αποτέλεσμα ταλαιπωρία και οικονομική ζημιά των αγροτών, ενώ η δημοτική αρχή στερείται μακροπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου σχεδίου για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης και της άρδευσης του κάμπου. Σύμφωνα με τον κο Γραβάνη δεν υπάρχει «κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για αποταμίευση νερού με φυσικούς και τεχνητούς αποταμιευτήρες και χωρίς συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς».

Στα ενεργειακά, ισχυρίστηκε πως η κρίση βρήκε ανοχύρωτο τον Δήμο Κομοτηνής, με το κόστος να επιβαρύνει τους δημότες, ενώ σε ένα συντρέχον ζήτημα κατήγγειλε πως ο Δήμος Κομοτηνής είναι από τους ελάχιστους πανελλαδικά που χρωστάει λογαριασμούς ρεύματος για σχολικά κτίρια. Επ’ ευκαιρίας, καυτηρίασε «τεράστια προβλήματα στη σχολική στέγη» από τη μία αναφορικά με τη συντήρηση κι αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών από την άλλη για την κατασκευή νέων σχολείων που έχει ανάγκη η περιοχή. «Η Αλεξανδρούπολη το έκανε, εσείς χρησιμοποιείτε δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικόπεδο» τόνισε.

Σε άλλα ζητήματα, ισχυρίστηκε πως η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει την ανακύκλωση ως αναγκαίο κακό, έχει μείνει πίσω στην ψηφιακή αναβάθμιση και μόλις πρόσφατα έκανε μία ψηφιακή εφαρμογή, ενώ δεν υπάρχει «καμία ουσιαστική διασύνδεση» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τον Δήμο, εκτός από τη χρήση του κολυμβητηρίου στο ΤΕΦΑΑ.

«Δικαιολογίες πολλές»
Στην κατακλείδα του, ο Αντώνης Γραβάνης στάθηκε σε τρία ελλείμματα στον Δήμο Κομοτηνής: ηγεσίας, προγραμματισμού και στόχευσης. «Πόλεις δίπλα σε εμάς αναπτύσσονται, δήμαρχοι ισχυροί οδηγούν τις πόλεις τους στο μέλλον, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής ταλανίζεται από αναποτελεσματικότητα, ανικανότητα και αδιαφορία» τόνισε χαρακτηρίζοντας τον δήμαρχο διαχειριστή της κατάστασης.


«Δικαιολογίες πολλές, πάντα φταίνε οι άλλοι, φταίει η κυβέρνηση, οι κάτοικοι, οι δημότες. Η αλαζονεία της διοίκησης είναι ο χειρότερος σύμβουλος και η σκληρή πραγματικότητα της πόλης και των οικισμών ο χειρότερος εχθρός της. Για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και στους οικισμούς, ο δήμαρχος δεν είναι άμοιρος ευθυνών, αλλά ο βασικός υπεύθυνος» κατέληξε με την ξεκάθαρη πολιτική του τοποθέτηση.

Πηγή: xronos.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση