Στόχος η πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της χώρας μας σε αίμα και η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων – Αυξήθηκε το ποσοστό εθελοντικού αίματος
Η διασύνδεση των αιμοδοσιών των νοσοκομείων της χώρας μέσα από ένα ενιαίο σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης από το υπουργείο Υγείας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2024.
Το «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα για την Αιμοδοσία» (ΕΠΣΑ), όπως εξηγεί στη Voria.gr η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Λίλιαν Βιλδιρίδη, είναι ένα σύγχρονο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ενοποίηση όλων των συστημάτων αιμοδοσίας της χώρας, μέσω ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα αντικαταστήσει τις κατακερματισμένες βάσεις δεδομένων που υπάρχουν ανά τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας (ΝΥΑ) της χώρας.
«Μέσω του ΕΠΣΑ θα είναι δυνατή η παρακολούθηση των δεδομένων που αφορούν στη χρήση αίματος σε πραγματικό χρόνο και θα παρέχεται πληροφόρηση για τα πραγματικά αποθέματα της χώρας σε αίμα», τόνισε η ίδια.
Μέχρι το τέλος του 2024
Το πρόγραμμα υλοποιείται ήδη πιλοτικά με τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σε δύο νοσοκομεία και, όπως επισημαίνει η γενική γραμματέας, παρά τις καθυστερήσεις αναμένεται να υλοποιηθεί πλήρως έως το τέλος του έτους.
Πάνω στο ενιαίο πληροφοριακό σύστημα θα έρθει να κουμπώσει το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών που έχει ήδη δημιουργηθεί, με σκοπό τη διευκόλυνση τόσο του αιμοδότη όσο και των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας.
«Με τη διασύνδεση των δύο συστημάτων θα δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας του αίματος και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, από τη φλέβα του αιμοδότη μέχρι τη φλέβα του ασθενούς (veintovein)», λέει χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας και συνεχίζει: «Συγχρόνως, με πλήρη σεβασμό στην προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασθενών, ο αιμοδότης θα μπορεί να λαμβάνει ενημέρωση για το πότε μεταγγίσθηκε το αίμα που προσέφερε και σε ποιο σημείο της χώρας, γεγονός που θα ενισχύει το αίσθημα της “ηθικής ανταμοιβής”, αλλά και της εμπιστοσύνης του στους θεσμούς, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να γίνει σταθερός αιμοδότης».
Πώς θα λειτουργεί
Oι εθελοντές που εγγράφονται στο Μητρώο έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το ιστορικό τους, να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους -ώστε να προσεγγίζονται εύκολα από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας όταν αυτό χρειαστεί- και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις με την υπενθύμιση ότι έχει συμπληρωθεί το απαραίτητο χρονικό διάστημα και ότι μπορούν να αιμοδοτήσουν ξανά.
«Κέντρα Αίματος»
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη ξεδιπλώνει στη Voria.gr τις δράσεις του υπουργείου για την υποστήριξη του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας που συνιστά, όπως επισημαίνει, τον βασικότερο πυλώνα του συστήματος αιμοδοσίας.
«Για να γίνει ο στόχος μας πραγματικότητα απαιτείται η αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, μια προσπάθεια η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής, τίθεται η συγκεντροποίηση του αίματος σε “Κέντρα Αίματος”. Η πρώτη φάση του σχεδιασμού ξεκίνησε από τις 15 Μαΐου 2024, με τη συγκεντροποίηση και την κεντρική επεξεργασία του αίματος των τμημάτων αιμοδοσίας των νοσοκομείων του Νομού Αττικής από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Απώτερος σκοπός είναι άμεσα το σύστημα αυτό να επεκταθεί στο σύνολο της επικράτειας. Μάλιστα, έχει δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα για την εξασφάλιση αιμοδοσιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», συμπληρώνει η κ. Βιλδιρίδη.
Αύξηση του ποσοστού εθελοντικού αίματος
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ ακολουθεί μια σύγχρονη επικοινωνιακή πολιτική, με στόχο να εμπεδωθούν οι αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στην κοινωνία των πολιτών.
«Η προσπάθεια αυτή ήδη έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, το έτος 2023 το ποσοστό του εθελοντικού αίματος ανήλθε στο 68,7% και συγκεντρώθηκαν πάνω από 550.000 μονάδες αίματος, περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής για το 2024 είναι το ίδιο καλά, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στη συνολική μας προσπάθεια» τονίζει η κ. Βιλδιρίδη.
Στόχος η πλήρης κάλυψη
Ένας από τους βασικότερους στόχους του υπουργείου Υγείας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να διασφαλίσει την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της χώρας μας σε αίμα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τυχόν ελλείψεις, ώστε να καταστεί αυτάρκης.
«Όλες οι πρωτοβουλίες που προαναφέρθηκαν σαφώς και προσανατολίζονται προς την εκπλήρωση του στόχου μας. Συνιστούν τον κορμό πάνω στον οποίο θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα σύγχρονο σύστημα αιμοδοσίας, ικανό να ανταποκριθεί ακόμη και στις πιο απαιτητικές περιόδους, οι οποίες είναι η περίοδος των εορτών και η καλοκαιρινή περίοδος, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ανάγκες για αίμα στη χώρα μας δυστυχώς είναι αυξημένες», υπογραμμίζει η κ. Βιλδιρίδη.
Τα στοιχεία
Βάση της έκθεσης του ΕΚΕΑ το 2023 στη χώρα συγκεντρώθηκαν για τη φροντίδα και τη θεραπεία των ασθενών 570.974 μονάδες αίματος εκ των οποίων 550. 974 μονάδες συλλέχθηκαν σε εθνικό επίπεδο και 20.000 μονάδες παραλήφθηκαν από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία.
Να σημειωθεί ότι το αίμα και τα παράγωγά του στην Ελλάδα τελούν υπό την αποκλειστική διαχείριση του ΕΚΕΑ και των νοσοκομειακών υπηρεσιών αιμοδοσίας των νοσοκομείων (ΝΥΑ). Οι δύο αυτοί πυλώνες, επισημαίνει η κ. Βιλδιρίδη, ασκούν ήδη τον συντονιστικό ρόλο, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις «τράπεζες αίματος» και τους Συλλόγους Αιμοδοτών, που εργάζονται συστηματικά για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα.
Πηγή voria.gr