Search
Close this search box.

Αμφισβητεί ανοιχτά την ηγεσία της Πολη-τικής Ανατροπής ο Αν. Στρατιάδης, δηλώνει πρόθυμος να διεκδικήσει τον Δήμο

Άγνωστο παραμένει το μέλλον της παράταξης «Πολητική Ανατροπή» που συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2015 και 2019, διεκδικώντας τον Δήμο Κομοτηνής με επικεφαλής την Ελένη Λαφτσή, ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 κι ως υποψηφιότητα με «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Η παράταξη έχει μεν παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο με τοποθετήσεις της επικεφαλής Ελένης Λαφτσή και των δημοτικών συμβούλων Ανέστη Στρατιάδη και Γιώργου Λουτατίδη, ωστόσο από το 2019 μέχρι σήμερα οι ανακοινώσεις που έχει εκδώσει είναι μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού, ενώ επίσης η παρουσία στην κοινωνία δεν φαίνεται δυναμική.

Η εκλογική πτώση του 2019
Η «Πολη-τική Ανατροπή» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές Δήμου Κομοτηνής το 2015. Τότε, αναδείχθηκε τρίτη παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο, με 11,12%, 3.392 σταυρούς και 4 έδρες.

Ωστόσο, η εκλογική πτώση ήταν αισθητή στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, όταν η παράταξη κατέλαβε (για τέσσερις ψήφους πίσω από τον Σπάρτακο) την τέταρτη θέση, με 7,18%, 1.995 σταυρούς και 3 έδρες. Η δημιουργία και κάθοδος παράταξης υπό την ηγεσία του αείμνηστου τέως δημάρχου Τάσου Βαβατσικλή, φαίνεται πως επηρέασε τα εκλογικά ποσοστά της Πολη-τικής Ανατροπής αλλά και της Κοινωνίας Πολιτών (Γιάννης Γκαράνης) αφού κι οι τρεις παρατάξεις φάνηκε πως ευρύτερα απευθύνονταν σε αντίστοιχους ψηφοφόρους.

Με δεδομένη την εκλογική πτώση, αλλά και τη μικρή πολιτική δραστηριότητα της παράταξης τα τελευταία χρόνια, άνοιξε εσωτερικά ο διάλογος για το μέλλον της. Παράλληλα, φαίνεται και πως κεντρικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δώσει «κατεύθυνση» σε στελέχη της αυτοδιοίκησης, να επιδιώξουν ευρύτερες συνεργασίες.

Μετά από μερικούς μήνες, στελέχη της Πολητικής Ανατροπής, εκλεγμένα και μη, συναντήθηκαν για να συζητήσουν το παρόν και το μέλλον της παράταξης, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου στην Κομοτηνή.

Θέτει εαυτόν στην κρίση των στελεχών, ο Αν. Στρατιάδης


«Είχαμε πολύ καιρό να συναντηθούμε, το είχα ζητήσει αρκετές φορές» δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Ανέστης Στρατιάδης, γνωστοποιώντας ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει σε δύο εβδομάδες.

Μεταφέροντας την πεποίθησή του, ότι τα προβλήματα στον Δήμο Κομοτηνής παραμένουν, καθώς επίσης τον ισχυρισμό του ότι η παρουσία της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι «επιτυχημένη» τα τελευταία χρόνια, τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας στις ερχόμενες εκλογές.

Ο αυτοδιοικητικός άφησε σαφείς αιχμές κατά της επικεφαλής Ελένης Λαφτσή, λέγοντας πως όσο δεν οργανώνεται η παράταξη, αποδυναμώνεται κι έφερε ως παράδειγμα ότι «κάποιοι» εννοώντας πιθανά νέα στελέχη «θα ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν αλλά καθυστερώντας, καθαρά θα το πω, βρέθηκαν σε άλλους συνδυασμούς, άνθρωποι άξιοι που εάν εκλεγούν θα προσφέρουν».

Σε άλλη αποστροφή του, σημείωσε ότι δεν είναι κομματικό στέλεχος της αυτοδιοίκησης, πιστεύει στην ποιότητα των στελεχών και στη διεύρυνση της παράταξης και στάθηκε στην ανάγκη η Πολη-τική Ανατροπή να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά. «Μπορούμε να φτιάξουμε τον Δήμο πολύ καλύτερο και μπορούμε να τον διεκδικήσουμε, αρκεί να έχουμε θέληση, λόγο και θέση […].

Ο συνδυασμός να διεκδικήσει, όπως οι άλλοι δύο μεγάλοι συνδυασμοί, τη δημαρχία» υποστήριξε, γιατί όπως είπε «υπάρχει μία καθεστηκυία κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια» στον Δήμο Κομοτηνής, ενώ παράλληλα καυτηρίασε τη σιγή τοπικών προέδρων κοινοτήτων, που δεν θίγουν τα προβλήματα των οικισμών ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναφορικά με το δικό του ρόλο στο εγχείρημα της τοπικής παράταξης, για πρώτη φορά έκανε δημόσια γνωστές τις προθέσεις του: «εκδήλωσα την πρόθεση να ηγηθώ του συνδυασμού.

Εάν υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες, θα κατατεθούν» στην κρίση των μελών του συνδυασμού, γιατί «αυτός είναι ο πιο δημοκρατικός τρόπος να πούμε ποιον και τι θέλουμε» όπως είπε.

Αδειάζει τον «αξιόλογο» Αν. Στρατιάδη, η επικεφαλής Ελ. Λαφτσή


Από τη μία άδειασε από την άλλη όμως μίλησε με κολακευτικό χαρακτηρισμό για τον κο Στρατιάδη, η επικεφαλής της Πολητικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή, που επίσης φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm.

Σε ερώτηση για την ηγεσία της παράταξης, απάντησε πως στη συνάντηση των στελεχών «δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα» καθώς από τον Ανέστη Στρατιάδη «δεν δηλώθηκε κάτι, εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά, αλλά στη συνέχεια τον χαρακτήρισε «αξιόλογο» αυτοδιοικητικό που «θα μπορούσε να παίξει αυτό το ρόλο […] την άλλη φορά τον είχα… παρακαλέσει να παίξει αυτό το ρόλο (εν. του επικεφαλής) αλλά είχε αρνηθεί».

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι εάν υπάρξει ζήτημα ηγεσίας κι άλλες υποψηφιότητες, θα αποφασιστούν όλα συλλογικά και μέσα από τα άτομα που θα πλαισιώσουν την παράταξη.

Ως προς τη δική της θέση και στάση, υποστήριξε πως «δεν είμαι ποτέ κολλημένη στην καρέκλα» και μετέφερε την πεποίθησή της «μετά από κάποιες θητείες πρέπει να εναλλάσσονται τα πρόσωπα».

Συμφώνησαν (προσώρας) σε μεγαλύτερη δράση
Πάντως, τόσο η Ελένη Λαφτσή όσο ο Ανέστης Στρατιάδης και τα υπόλοιπα στελέχη της παράταξης, συμφώνησαν ότι προς το παρόν η παράταξη πρέπει να είναι πιο ενεργή στην κοινωνία.

«Θέλαμε να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της παράταξης» δήλωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης η Ελένη Λαφτσή και μετέφερε τι αποφασίστηκε μέχρι στιγμής: «συνεχίζουμε ως παράταξη, τα προβλήματα παραμένουν και καλούμε να δώσουμε απαντήσεις και να προτείνουμε λύσεις». Σύμφωνα με την επικεφαλής, στοίχημα είναι η διεύρυνση της παράταξης, ώστε να μπουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι από την τοπική κοινωνία, συλλογικότητες που έχουν γνώση και θέληση, γιατί «απαίτηση δικιά μου, των περισσότερων συναδέλφων και του προοδευτικού χώρου που εκπροσωπούμε, είναι ότι τα μονοκομματικά σχήματα δεν βοηθάνε σε αυτή την υπόθεση» όπως υποστήριξε και πρόσθεσε: «συμφωνήσαμε ότι η παράταξη πρέπει να γίνει πιο ενεργή απ’ ό,τι σήμερα, να θέτει προβλήματα επί τάπητος, να έχει κοινωνική δράση στους οικισμούς και την πόλη».

Η διεύρυνση, σύμφωνα με την κα Λαφτσή, αφορά κι όσους προοδευτικούς χώρους δεν μπορούν να σχηματίσουν δικές τους παρατάξεις, λόγω δυσκολιών του νέου Νόμου, χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιεί τη σκέψη της για το εάν υπάρχει κάποια τέτοια πολιτική ζύμωση στην Κομοτηνή. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι οι όποιες συνεργασίες της παράταξης, δεν μπορούν να επιβληθούν από τα πάνω, αλλά προκύπτουν μόνο μέσα από τις διαδικασίες της ίδιας της παράταξης, χωρίς πάντως να τις αποκλείει.

Την πολιτική απόφαση του συνδυασμού να βρίσκεται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, να οργανώνεται και να έχει καλύτερη επαφή με οικισμούς και κατοίκους, ώστε να διευρυνθεί το βεληνεκές της Πολητικής Ανατροπής «γιατί έχουμε λόγο κι άποψη στα Δημοτικά Συμβούλια», αναγνώρισε κι ο Ανέστης Στρατιάδης.

πηγή – xronos.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση