Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βόρεια της Αλεξανδρούπολης, συναντάμε κατάλοιπα οχυρώσεων και πύργων από τα Κάστρα του Άβαντα και του Ποτάμου, τα οποία χτίστηκαν για να προφυλάξουν την περιοχή από τις επιθέσεις των εκ βορράν εισβολέων.
Το “Κάστρο του Άβαντα” ή αλλιώς το Κάστρο “Μποζ Τεπέ” (Boz Tepe), τα ερείπια του οποίου δεν φαίνονται καθόλου, παρά μόνο αφού τα προσεγγίσει κανείς, είναι χτισμένο πάνω σε απόκρημνο λόφο, που δεσπόζει στο «φαράγγι» μερικά χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού του Άβαντα. «Μποζ Τεπέ» στα τουρκικά σημαίνει “Μαύρος Λόφος” ή “Γκρίζος Λόφος”. Είναι, επίσης, πιθανό η τουρκική ονομασία αντί Boz Tepe να ήταν Boynuz Tepe, όπου Boynuz σημαίνει κέρατο. Το σχήμα του βράχου, που από μια οπτική γωνία θυμίζει κέρατο, οδηγεί στην υπόθεση ότι ίσως εδώ ήταν η άγνωστη βυζαντινή πόλη Κερεόπυργος. Τα ερείπια που βλέπει ο επισκέπτης σήμερα, χρονολογούνται πιθανότατα στον 13ο αιώνα.
Το δεύτερο κάστρο, γνωστό ως το “Κάστρο του Ποτάμου”, βρίσκεται επίσης στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει την Αλεξανδρούπολη με τον Άβαντα και υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε από τους Γενουάτες κατακτητές της περιοχής τον 13ο αιώνα. Από μακριά μπορεί κανείς να δει τους τρεις εντυπωσιακούς πύργους, με τους οποίους ελέγχονταν οι διαβάσεις προς την ενδοχώρα της Θράκης . Είναι τετράγωνοι και περιβάλλονται από διπλό τείχος.
Η ύπαρξη δύο ισχυρών (αλλά μάλλον άγνωστων) κάστρων σε τόσο κοντινή απόσταση είναι λίγο ασυνήθιστη. Ίσως η δίοδος να θεωρήθηκε πολύ σημαντική κάποια περίοδο και το ένα κάστρο να κρίθηκε ότι δεν ήταν αρκετό. Μια άλλη (αυθαίρετη) εξήγηση είναι ότι πιθανόν τα δύο κάστρα να ήταν ανταγωνιστικά και να ανήκαν σε διαφορετικούς τοπάρχες.