Του Δημοσθένη Π. Δούκα.
Η Αλεξανδρούπολη, όπως και οι πρωτεύουσες των λοιπών νομών της Περιφέρειας ΑΜΘ, εμφανίζει μια κινητικότητα στα πολιτιστικά δρώμενα, που σε κάποιους μάλιστα τομείς είναι αυξητική.Ο πολιτιστικός αστικός σχεδιασμός όμως τον 21ο αιώνα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση αφού η δημιουργική βιομηχανία έχει αναδειχθεί σε πόλο τοπικής ανάπτυξης με μεγάλες διαχύσεις και επιπτώσεις στην τοπική οικονομία , την ταυτότητα και την συνοχή της πόλης.
Οι πόλεις στην Ευρώπη <<αναγνωρίζουν τη δημιουργικότητα ως τμήμα των αναπτυξιακών τους στόχων, στηρίζοντας τις τοπικές παρεμβάσεις και την ανάπτυξη επιχειρηματικών συστάδων (clusters). Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αξιοποιούνται αρκετές αξιολογήσεις πόλεων και περιφερειών για να παρουσιάσουν ποικίλες πληροφορίες αναφορικά με τον πολιτιστικό και δημιουργικό παλμό, μετρώντας τον πολιτισμό και τη δημιουργική βιομηχανία>>.
Ο πολιτιστικός σχεδιασμός δεν είναι πλέον ερασιτεχνική απασχόληση αιρετών που δεν έχουν συνεκτική και ουσιαστική σχέση με τη δημιουργική πολιτιστική βιομηχανία. Απαιτεί επιστημονικές γνώσεις, δεξιότητες πολιτιστικού μάνατζμεντ,γνώσεις του συνόλου των πολιτιστικών δρωμένων και τεχνών, έξυπνη και παραγωγική διαχείριση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτές είναι προϋποθέσεις και όροι που αποτυπώνονται σε δείκτες(έχουν εντοπισθεί 36 ), που συνδέονται με τον πολιτισμό και έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας σε όλη την Ευρώπη (Ortega-Villa & Ley-Garcia, 2018), ενώ στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στον πολιτισμό συγκεντρώνονται από διεθνείς Οργανισμούς (UNESCO, Eurostat, κ.ά.).
Στην Αλεξανδρούπολη και στις άλλες πρωτεύουσες νομών της ΠΑΜΘ παρατηρείται ολοκληρωτική έλλειψη κατάλληλων εργαλείων σε αυτόν τον τομέα, καθώς η διαθεσιμότητα μετρήσεων και αξιολογήσεων απουσιάζει δραματικά . Η ανυπαρξία μηχανισμών αξιολόγησης των πολιτιστικών δρωμένων οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα, λόγω της πολυπλοκότητας, που επικρατεί στην πολιτιστική παραγωγή, των διαδικασιών κατανάλωσης των πολιτιστικών προϊόντων, των νέων εξελίξεων, της έλλειψης συγκρίσιμων δεδομένων και της ανομοιογένειας των εμπλεκομένων .
Το 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε το Παρατηρητήριο Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων , το οποίο μετράει και αξιολογεί δεδομένα, που αφορούν στην απόδοση επιλεγμένων πόλεων σε 30 χώρες σε πεδία, όπως η «πολιτιστική ζωντάνια», η «δημιουργική οικονομία» και το «ευνοϊκό περιβάλλον».αυτά είναι βασικά στοιχεία που πρέπει να κατέχει και ν αξιολογεί μια τοπική αρχή στον σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτιστικής πολιτικής.
Συμπερασματικά, όλο και συχνότερα αξιοποιούνται αξιολογήσεις πόλεων και περιφερειών με ποικίλες πληροφορίες αναφορικά με τον πολιτισμό και τη δημιουργική βιομηχανία, πρακτικές και πολιτικές, με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα, με τις αρχές τους να έχουν κατανοήσει τη δυναμική της δημιουργικής οικονομίας και των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών ως προς την αστική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους.
(Mε στοιχεία από κείμενο των Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη – Μιχαήλ Δούμπα – Αντωνίας Στεφανίδου)