Search
Close this search box.

Ακραία ζέστη: Συμβουλές για να περιορίσουμε τις συνέπειες στον οργανισμό

Ο ανθρώπινος οργανισμός καταπονείται σημαντικά από την παρατεταμένη ζέστη, επιβεβαιώνουν πνευμονολόγοι, συμβουλεύοντας για το πώς να συμπεριφερόμαστε το επόμενο διάστημα.

Καθώς η ζέστη στη χώρα αναμένεται να παραμείνει πολύ έντονη το επόμενο διάστημα, είναι κρίσιμης σημασίας ο οργανισμός να μην καταπονείται πέραν του απαραίτητου, τόσο στην πόλη όσο και στη θάλασσα. Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, είναι σημαντικό να περιορίσουμε την έκθεση του οργανισμού στον ήλιο, προσαρμόζοντας τις μετακινήσεις μας σε ώρες που δεν είναι οι θερμότερες της ημέρας.

Ο ίδιος συμβουλεύει να έχουμε πάντα μαζί μας νερό, ώστε να πίνουμε συχνά, μικρές ποσότητες και να διατηρούμε τον οργανισμό ενυδατωμένο και να αναπληρώνουμε την υγρασία που χάνεται από την εφίδρωση. Ο κ. Βασιλακόπουλος επισημαίνει ότι εφόσον το κλιματιστικό έχει πρόσφατα καθαριστεί ως προς τα φίλτρα του, τότε η χρήση του είναι άφοβη και μάλιστα επιβάλλεται αυτή την περίοδο του χρόνου – αρκεί να μην είναι ρυθμισμένο σε ακραίες τιμές.

Γενικές Οδηγίες Προφύλαξης τις ημέρες του Καύσωνα

  • να πίνουμε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς φρούτων ή λαχανικών). Δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ μέχρι να διψάσουμε για να πιούμε υγρά. Προειδοποίηση: Εάν ο ιατρός μας μας έχει περιορίσει την ποσότητα των υγρών που πίνουμε ή μας έχει δώσει αγωγή με χάπια νερού, τον συμβουλευόμαστε ως προς την ποσότητα όταν ο καιρός είναι ζεστός.
  • αν ιδρώνουμε πολύ, προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας (αναζητούμε συμβουλή ιατρού σε περίπτωση που μας έχει συστηθεί ο περιορισμός αλατιού)
  • να χρησιμοποιούμε κλιματιστικά ή ανεμιστήρα κατά τις ζεστότερες ώρες της ημέρας. Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες είναι δυνατόν να παρέχουν άνεση, αλλά όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή δεν είναι ικανοί να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπέρμετρης ζέστης στην υγεία. ‘Ένα δροσερό ντους ή μπάνιο ή η μετακίνηση σε ένα κλιματιζόμενο μέρος αποτελούν καλύτερους τρόπους για να δροσιστούμε
  • να παραμένουμε σε χώρους που κλιματίζονται
  • να κλείνουμε τα εξωτερικά παράθυρα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και να αφήνουμε ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • να κάνουμε πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας και αν δεν μπορούμε, να τοποθετούμε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στον λαιμό
  • να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα
  • να προγραμματίσουμε τις εξωτερικές μας δραστηριότητες σε ώρες της ημέρας με χαμηλότερη θερμοκρασία, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, προσπαθούμε να ξεκουραζόμαστε συχνά σε σκιερά σημεία, ώστε το σώμα μας να έχει την ευκαιρία να ανακάμψει.
  • να ντυνόμαστε με ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα
  • να φοράμε αντιηλιακό με ικανοποιητικό δείκτη προστασίας 30 λεπτά πριν βγούμε έξω
  • να φοράμε καπέλο με φαρδύ γείσο και μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορούμε σε εξωτερικούς χώρους
  • να φροντίσουμε η διατροφή μας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίζουμε τα λιπαρά.
  • να συμβουλευθούμε τον ιατρό μας για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουμε καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αν πάσχουμε από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ.)
  • να παρακολουθούμε τις ειδήσεις για ειδοποιήσεις σχετικά με επερχόμενη ακραία ζέστη και συμβουλές ασφαλείας, καθώς και για πληροφορίες σχετικά με τυχόν κλιματιζόμενους χώρους στην περιοχή μας
  • να μάθουμε τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας καθώς και τους τρόπους να τα αντιμετωπίζουμε

Πηγή: lifo.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση