Search
Close this search box.

Ήταν όντως “βουβή” η προεκλογική περίοδος;

Με τη προεκλογική περίοδο να τελειώνει και επίσημα το προηγούμενο βράδυ, σήμερα είναι ημέρα χαλάρωσης για το εκλογικό σώμα και περισυλλογής ώστε να προσέλθει αύριο με νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό στις κάλπες. Θυμάμαι δε, ότι παλιότερα απαγορευόταν και η κατανάλωση αλκοόλ τη προηγούμενη των εκλογών για τον ίδιο σκοπό.

Και θυμάμαι και άλλα πολλά, μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις, πλαστικά σημαιάκια, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις στα καφενεία (ναι υπήρχαν “μπλε” και “πράσινα”), πολιτικές “ζυμώσεις” όπου σταθείς κι όπου βρεθείς. Ένα κλίμα ανταγωνιστικό, με όρους σχεδόν -αν όχι απόλυτα- ίδιους όπως ένα ποδοσφαιρικό αγώνα αιωνίων αντιπάλων. Εντυπωσιακά προεκλογικά σποτ στη τηλεόραση δίναν τον τόνο με εικόνες, συνθήματα και ατάκες που γίνονταν γρήγορα “viral” και έμειναν στην ιστορία.

Σήμερα όλοι κάνουν λόγο για “βουβές” εκλογές. Κανένας δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόγνωση για το τελικό αποτέλεσμα, άλλος μιλάει για σίγουρη επικράτηση της παράταξης που υποστηρίζει, άλλος διαβεβαιώνει πως πρόκειται για “ντέρμπυ” και άλλος ότι η δική του παράταξη θα κάνει την έκπληξη.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι εκλείπουν τα στοιχήματα για βέβαιη επικράτηση της μιας ή άλλης παράταξης. Αλλά και στο δρόμο, στα μέρη όπου συχνάζει ο κόσμος, στους επαγγελματικούς χώρους λίγο ακούει κανείς για τις αυριανές εκλογές. Θα έλεγα ότι μάλλον συζητάνε για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και μάλιστα περιμένουν το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης -όποτε κι αν προκύψει- για να δοθεί το έναυσμα για εκείνη τη μάχη.

Εδώ στην Αλεξανδρούπολη οι αφίσες λιγοστές, οι συγκεντρώσεις των υποψηφίων σε κλειστές αίθουσες ξενοδοχείων και καταστημάτων εστίασης, τα μικρά προεκλογικά περίπτερα των κομμάτων δίνουν λίγο χρώμα ενώ τα τραγούδια που ακούσαμε από το περίπτερο του Κ.Κ.Ε. δώσανε κατά κάποιο τρόπο ένα προεκλογικό κλίμα στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Είναι όντως “βουβές” όμως αυτές οι εκλογές. Προσωπικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι, μάλιστα είναι ίσως από τις πιο “φωναχτές” ας μου επιτραπεί η έκφραση.

Μόνο που η αντιπαράθεση έχει μεταφερθεί σε άλλο “γήπεδο”. Όπως σε όλους τους τομείς της ζωής μας πλέον το κυρίαρχο βήμα είναι σαφώς το διαδίκτυο. Αν περάσεις μια βόλτα από τις “λεωφόρους” του Facebook, του Instagram, αλλά κυρίως του Twitter και εσχάτως του Tik Tok θα διαπιστώσεις ασφαλώς ότι εκεί μαίνεται η αντιπαράθεση. Πεδίον δόξης λαμπρό για τους κομματικούς στρατούς, τα αντίστοιχα “trol” και τους υποψήφιους. Στο Twitter η μάχη έχει φουντώσει και κανείς σχεδόν δεν κάνει λόγο για τα επιτεύγματα της παράταξης που υποστηρίζει, εννοείται ότι δεν γίνεται λόγος για προτάσεις και προγράμματα αλλά δίνει κυρίως τον υπέρ πάντων αγώνα να πλήξει τον αντίπαλο.

Στο Tik Tok δε επενδύουν καθαρά στρατηγικά ακόμα και οι επικεφαλής των παρατάξεων αφού προσπαθούν να περάσουν ένα πιο χαλαρό προφίλ και φυσικά να απευθυνθούν στο νεότερο κοινό αφού αποτελεί ‘ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος. Χρώματα, μουσικές, ατάκες συνθέτουν το σκηνικό και όλα αυτά καλά σχεδιασμένα από ισχυρά επικοινωνιακά επιτελεία.

Μια συνέντευξη με έναν ή μια youtuber αποτελεί “must”, όπως και μια εμφάνιση σε πρωινή εκπομπή ψυχαγωγικού χαρακτήρα στα κεντρικά κανάλια.

Οι εκλογές δεν είναι “βουβές” λοιπόν κατά την ταπεινή μου άποψή. Απλά μεταφέρθηκαν -εντελώς στοχευμένα- στο πεδίο της “εικόνας” και των εντυπώσεων ενώ μιλήσαμε λιγότερο για προγράμματα, προβλήματα και ευκαιρίες. Ίσως φταίμε κι εμείς σε αυτό. Όσο για το αποτέλεσμα αύριο το βράδυ;

“Βουβό” κι αυτό….

Καλό βόλι…

Πάνος Γ. Κιζιρίδης

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση