Για ακόμη μια χρονιά θα διεξαχθεί την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας, η «19η Γιορτή Μελισσοκόμων και Οικοτεχνών».
Ήδη, η διοργάνωση της γιορτής έχει εγκριθεί ως δαπάνη από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Ευάγγελο Πουλιλιό, με συνολική δαπάνη 2.449,00 ευρώ.
Στόχος της γιορτής είναι η ανάδειξη των μελισσοκομικών προϊόντων και ως εκ τούτου, η υποστήριξη του μελισσοκομικού κλάδου.
- Η φετινή παραγωγή μελιού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές
Ωστόσο, οι μελισσοκόμοι του Έβρου ήρθαν αντιμέτωποι πέρσι με μια δυστοπική πραγματικότητα, μετά και τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2023.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Έβρου, Γιάννης Καλογιαντσίδης, μίλησε στα Γεγονότα του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και επεσήμανε τα εξής:
«Η κατάσταση παραμένει ίδια, όπως και πέρυσι, με έναν Έβρο κατεστραμμένο. 1 εκατομμύρια στρέμματα καμένα. Με μηδενική μελισσοχλωρίδα πάνω στον Έβρο. Οι μελισσόκομοι προσπαθούν να βρουν λύσεις. Δεν ξέρουν που μπορούν να μεταφέρουν τα μελίσσια τους στην περιοχή. Χρειάζεται να κάνουν πάρα πολλά χιλιόμετρα για να τραφούν τα μελίσσια τους με γύρη και με νέκταρ. Ένα γεγονός πάρα πολύ δύσκολο, καθώς ξοδεύουν πολλά χρήματα.Ενώ για όλα αυτά, θα έπρεπε να έχει προβλέψει η πολιτεία. Τι θα μπορούσε να είχε κάνει; Να είχε δώσει τροφές για τα μελίσσια, να είχε δώσει πετρέλαια, ώστε να μπορούν να κάνουν τις μεταφορές πιο άνετα και να σώσουν τα μελίσσια τους».
- Περί αποζημιώσεων
Ο πρόεδρος των Μελισσοκόμων Έβρου, στάθηκε και στο θέμα των αποζημιώσεων:
«Πέρα από τα καμένα μελίσσια, τα οποία αποζημιώθηκαν με 65 ευρώ το μελίσσι, δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις στα κοπάδια που καταρρεύσαν μετά τις πυρκαγιές. Χάθηκε το 50% μελισσιών του Έβρου μετά τις πυρκαγιές, λόγω των κακών συνθηκών. Δεν μπορούσαν να βρουν ούτε γύρη, ούτε νέκταρ, με αποτέλεσμα να μην έχουν να τραφούν. Σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, το κλίμα και τους… μελισσοφαγάδες πάνω από τα μελίσσια να τα «χτυπάνε» επί δύο μήνες, είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Καταστραφήκανε το 50% των κοπαδιών των μελισσοκόμων του Έβρου και δεν αποζημιωθήκαμε πότε για αυτά τα μελίσσια».
- Τι είναι οι «μελισσοφαγάδες»;
Για όσους δε γνωρίζουν τι είναι οι «μελισσοφαγάδες», ο Γιάννης Καλογιαντσίδης διευκρίνισε σχετικά:
«Οι μελισσοφαγάδες είναι μεταναστευτικά πουλιά, τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή μας και δημιουργούν μεγάλες καταστροφές, τρώγοντας 200-400 μέλισσες ημερησίως! Το αποτέλεσμα είναι να ξεκληρίζονται κοπάδια μελισσών. Έχουμε στείλει στο Υπουργείο ήδη μια 3ετή έρευνα που έχει γίνει στην Κύπρο και η οποία αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία λύση γι’ αυτό το θέμα. Οπότε, οι μελισσοκόμοι της Κύπρου αποζημιώνονται για την καταστροφή αυτή. Και εμείς επιθυμούμε να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα. Να αναφέρω ότι και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει υλοποιήσει έρευνα και έχει καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα».
- Τα μεγαλύτερα προβλήματα της μελισσοκομίας
Επιπρόσθετα, ο κ. Καλογιαντσίδης επεσήμανε: «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, αλλά θα αναφέρω τα σημαντικά και αυτά που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί μια ενίσχυση στους μελισσοκόμους, όπως την περσινή που δόθηκε μετά τις φωτιές. Φέτος, είχαμε μεγάλα προβλήματα με την ξηρασία, κάτι που επηρέασε κατά 70% την παραγωγή των μελισσοκόμων. Το οποίο δεν είναι μόνο θέμα του Έβρου, αλλά όλης της χώρας. Δεύτερον, είναι το διαχρονικό θέμα με τους μελισσοφαγάδες, όπου πρέπει να βρεθεί επιτέλους μια λύση. Και τρίτον, θα πρέπει να συζητηθούν κάποια θέματα για τα βιολογικά προγράμματα».
Πηγή: elthraki.gr