Τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν στις επιθέσεις λύκων σε κυνηγετικά σκυλιά στην περιοχή του Έβρου και την όλη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, παρουσιάστηκαν σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης, στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης.
Ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Συνεργάτης της Περιβαλλοντολογικής οργάνωσης «Καλλιστώ» και συμμετέχων της έρευνας του WWF Hellas, μίλησε σχετικά στην τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ: «Βρισκόμαστε εδώ στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, για να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα από εκείνη την έρευνα, η οποία ήταν η πρώτη που έγινε στην Ελλάδα γι’ αυτό το θέμα. Η έρευνά μας εστιάστηκε σε τρία στάδια: το πρώτο κομμάτι ήταν βασισμένο στην εκτίμηση του πληθυσμού του λύκου, με μεθόδους πεδίων και στατιστικής ανάλυσης. Το δεύτερο κόμματι της έρευνας αφορούσε την τροφική ανάλυση από περιττώματα λύκων, τα οποία συλλέχθηκαν το 2019. Το τρίτο και το πιο σημαντικό στάδιο της έρευνας, ήταν οι συνεντεύξεις με κυνηγούς της περιοχής του Έβρου, οι οποίοι είχαν απώλειες κυνηγητικών σκύλων από επιθέσεις λύκων».
Τα αποτελέσματα της έρευνας:
«Όσον αφορά την πληθυσμιακή εκτίμηση των λύκων της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν εκτενείς εργασίες πεδίου και τοποθετήθηκαν 45 κάμερες για 2.700 συνολικά νύχτες. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι υπάρχουν 7 αναπαραγωγικές αγέλες λύκων στην περιοχή του Έβρου, οι οποίες αποτελούνται από 7 έως 10 λύκους. Ο συνολικός πληθυσμός για 1.600 τ.χλμ. φτάνει περίπου από 62 έως 77 λύκους, ενώ η πυκνότητα λύκων που αντιστοιχεί σε αυτά τα τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι περίπου 3,6 ανά 1.000 τ.χλμ. Οι αριθμοί είναι ίδιοι περίπου με αυτούς της Ισπανίας και της Ιβηρικής χερσόνησου.
Όσον αφορά την τροφική ανάλυση, ήταν πολύ ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα. Αναλύθηκαν 350 περιττώματα λύκων στο εργαστήριο, οι εργαστηριακές αναλύσεις κράτησαν αρκετούς μήνες, καθώς είναι μια πολύ επίμονη διαδικασία. Η δίαιτα των λύκων κυρίως αποτελείται από άγρια οπληφόρα θηλαστικά στην περιοχή του Έβρου, δηλαδή το ζαρκάδι και τον αγριόχοιρο. Ακολουθούν τα κτηνοτροφικά ζώα, οι αγελάδες και τα βοοειδή, ωστόσο μόνο το 5% της βιομάζας του λύκου στην περιοχή αποτελείται από σκυλιά.
Όσον αφορά το τρίτο σκέλος της έρευνας, πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις σε 56 κυνηγούς της περιοχής του Έβρου, καταγράφηκαν περίπου 110 περιστατικά αλληλεπιδράσεων λύκων με κυνηγετικούς σκύλους. Μετά από την στατιστική ανάλυση που έγινε, τα συμπεράσματα είναι ότι, ο μέσος αριθμός απώλειας κυνηγετικών σκύλων ανά κυνηγό είναι ένα σκυλί ανά δέκα έτη. Οι επιθέσεις, ως συνήθως, γίνονται σε περιοχές με ευνοϊκούς βιότοπους για το ζαρκάδι και τον αγριόχοιρο. H τάση των επιθέσεων ήταν αυξητική, παρ’ όλα αυτά, ήταν στατιστικά λιγότερη, αν λαμβάναμε υπόψη τα GPS κολάρα που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε κυνηγετικούς σκύλους. Ναι, μεν, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά, αλλά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και οι καταμετρήσεις και οι έρευνες», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος.
Τα πιο σημαντικά:
Κατά τον κ. Ηλιόπουλο: «Τα σημαντικά αποτελέσματα, αναφέρουν ότι τα περιστατικά επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους μειώνονταν, όσο αυξανόταν η εμπειρία των κυνηγών. Η εμπειρία, αλλά και το μέγεθος σκύλου παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά και η απόσταση του σκύλου με τον κυνηγό. Η πιο ευαίσθητη ομάδα ήταν οι λαγοκυνηγοί, καθώς το 68% των επιθέσεων αφορούσε “λαγόσκυλα”. Οι έρευνες έδειξαν ότι στην περιοχή του Έβρου, είχαμε 71% παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων».
Σημαντικές προτάσεις αντιμετώπισης:
«Ένα πολύ σημαντικό μέτρο, είναι η πιλοτική δοκιμή ειδικών γιλέκων που μπορούν να αποτρέψουν τις επιθέσεις λύκων. Ένα δεύτερο, είναι η παρακολούθηση των περιοχών, ιδίως σε βιοτόπους ευνοϊκούς για την παρουσία λύκων, καθώς και η σωστή εκπαίδευση των σκύλων σε περιοχές που δεν πηγαίνουν οι λύκοι αλλά και με την παρουσία έμπειρων σκύλων.
Επίσης, ένα σημαντικό δείγμα της έρευνας, αναφέρει ότι είχαμε πολλές επιθέσεις αγριόχοιρων σε κυνηγετικούς σκύλους. Ήταν 7 φορές παραπάνω από τις επιθέσεις των λύκων», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.
Αλέξανδρος Κεσανλής
Πηγή: elthraki.gr