Search
Close this search box.

Άρχισε η μάχη στο ΠΑΣΟΚ: Τρεις (μέχρι στιγμής) οι υποψήφιοι.

Σχεδόν 20 ημέρες μετά το πρώτο «κύμα» αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης εισηγήθηκε την Κυριακή (30.6) στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος τη διεξαγωγή πρόωρων εσωκομματικών εκλογών στις 6 και 13 Οκτωβρίου, ζητώντας να κλείσει ο κύκλος τοξικότητας και το κόμμα να γίνει και πάλι από το Φθινόπωρο κεντρικός πρωταγωνιστής στην Κεντροαριστερά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε ανανέωση της εμπιστοσύνης των μελών του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσαν από το βήμα της ΚΠΕ την υποψηφιότητά τους. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει αν ο «γρίφος» των δηλώσεων της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Μιχάλη Κατρίνη, θα αυξήσει στους πέντε τους υποψηφίους για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. 

Το ΠΑΣΟΚ μετά από έναν Ιούνιο έντονης εσωστρέφειας, τηλεοπτικές αποτιμήσεις για το τι δεν πήγε καλά στις Ευρωεκλογές και δριμείες δηλώσεις για τον ρόλο του προέδρου στο μη ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα, περνά σε προεκλογική περίοδο, η οποία αναμένεται ιδιαίτερα θερμή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη χθεσινή του ομιλία έστειλε το μήνυμα στους αμφισβητίες και τους αντιπάλους του στις εσωκομματικές εκλογές, σημειώνοντας ότι «από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά παρέλαβα κόμμα, δεν θα επιτρέψω να γίνει συνιστώσα». Μάλιστα, παρότι τόνισε ότι «άτομα με υπερφίαλες φιλοδοξίες τοξικοποιούν το ΠΑΣΟΚ», δεσμεύτηκε μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου να προχωρήσει σε «ενωτικό συνέδριο», προκειμένου να σταματήσει το «δημόσιο χαρακίρι» που ξεκίνησε – όπως τόνισε – ήδη από το βράδυ των Ευρωεκλογών. 

ΠΑΣΟΚ – Ανδρουλάκης: Ευθύνη μου να κλέισω τον κύκλο του διαλυτικού διχασμού

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε τον δικό του αναλυτικό απολογισμό για όσα πήγαν λάθος πριν από τις Ευρωεκλογές, οδηγώντας σε ένα αποτέλεσμα που δεν ικανοποίησε τη Χαριλάου Τρικούπη. Αναγνώρισε λάθη και ανέλαβε την ευθύνη να κλείσει τον κύκλο «διαλυτικού διχασμού». 

«Δεν πετύχαμε όλους μας τους στόχους. Θα έπρεπε να έχουμε πετύχει περισσότερα, γι αυτό πρέπει ενωμένοι να αγωνιστούμε. Μετά τις Ευρωεκλογές προέκυψε νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα μας. Δεν πρέπει να καταστροφολογούμε. Τώρα που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει παντού, το πράσινο και πάλι μετά από 12 χρόνια είναι στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Στέκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας με καθαρή τη συνείδησή μου και το χέρι στην καρδιά. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν δεν εγκλωβιστούμε σε μία δίνη εσωστρέφειας, το ΠΑΣΟΚ θα είναι κεντρικός πρωταγωνιστής στην κεντροαριστερά. Έκανα λάθη και έχω χρέος να αναλάβω την ευθύνη και θα αναλάβω την ευθύνη. Εμφανιστήκαμε με διγλωσσία και είναι κάτι που θα πρέπει να διορθώσουμε. Τραβήξαμε τα φώτα της δημοσιότητας για διαφωνίες και όχι για τον προγραμματικό μας λόγο. Την Κυριακή των Ευρωεκλογών ξεκίνησε ένα δημόσιο χαρακίρι για την παράταξη. Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε έναν διαλυτικό διχασμό. Αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε με ευθύνη μου, αλλά έχω ευθύνη να την κλείσω το συντομότερο δυνατό», είπε – μεταξύ άλλων – ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε εσωκομματικές εκλογές το Φθινόπωρο μετά από 2,5 χρόνια στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, έθεσε και τους πρώτους όρους για τη διεξαγωγή των εκλογών, σημειώνοντας ότι «οι υποψηφιότητες και οι πολιτικές θέσεις όλων, για να σταματήσει η πασαρέλα, θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο της 6ης Οκτωβρίου». Για ακόμη μία φορά, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί απέναντι από τον Παύλο Γερουλάνο, που έκανε γνωστή – επίσης – την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος. 

Δεν εξέπληξε η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Γερουλάνου

Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες ο Παύλος Γερουλάνος να κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι, κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος. «Θέλω να ανακοινώσω σήμερα, επίσης συντεταγμένα και ενώπιον του κεντρικού οργάνου του Κινήματος, ότι θα είναι τιμή μου να διεκδικήσω την ψήφο των μελών και των φίλων μας, για να λάβω την εντολή να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος από το βήμα του ΚΠΕ και παρουσίασε το τρίπτυχο «σχέδιο για την κοινωνία, κόμμα που ακούει την κοινωνία, ενότητα με προοπτική», το οποίο θα αποτελέσει οδηγό της υποψηφιότητάς του. 

Το ζήτημα της τοξικότητας στους κόλπους του κόμματος είναι το κυριότερο που πρέπει να αντιμετωπιστεί μέχρι να τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να βρεθούν στις κάλπες. Ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε ψυχραιμία: «Συμπεριφορές πόλωσης και τοξικότητας, συμπεριφορές που προσωποποιούν πολιτικές διαφορές και πολιτικοποιούν προσωπικές, δείχνουν σαν να μην πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει και μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ότι παλεύουμε μόνο για τις καρέκλες, μέσα σε έναν κλειστό μικρόκοσμο» είπε με έμφαση εκφράζοντας τη βαθια του πεποίθηση ότι «μπορούμε και θα κερδίσουμε και αυτήν την μάχη, και τον πόλεμο απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα στάσιμη, στην υπηρεσία των λίγων. Και με κάθε τρόπο που έχω στη διάθεσή μου, θα εγγυηθώ τη διαδικασία και τη συνέχεια αυτής της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, την ημέρα μετά. Από όπου και αν κρίνετε ότι οφείλω να στέκω».

Ο στόχος του Χάρη Δούκα

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από το βήμα – και εκείνος – της Κεντρικής Επιτροπής, δίνοντας το στίγμα της δικής του πρότασης: την ένωση των προοδευτικών δυνάμεων στην προοπτική της εκλογικής νίκης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Ο Χάρης Δούκας, αφού παραδέχθηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αύξησε τα ποσοστά του κόμματος, τόνισε ότι είναι η ώρα «να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης» και «να ξαναγίνουμε κίνημα, κόμμα μελών όχι στελεχών και μηχανισμών». Πάντως, ξεκαθάρισε: «θα παραμείνω Δήμαρχος Αθηναίων σε κάθε περίπτωση», ενώ απαντώντας στο γιατί βάζει υποψηφιότητα μετά από μόλις 6 μήνες στον Δήμο Αθηναίων σημείωσε πως «οι συνθήκες επιβάλλουν το πότε. Σε ό,τι με αφορά θα αναλάβω και θα αναμετρηθώ με αυτή την ευθύνη». Άλλωστε, είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ότι «η νίκη μας στην Αθήνα πρέπει να γίνει απαρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας του κινήματός μας». 

Ο «χρησμός» της Νάντιας Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης

«Θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή», με αυτή της τη φράση, η Νάντια Γιαννακοπούλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές. «Θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή με ό,τι σημαίνει», θέλησε να επεξηγήσει η βουλεύτρια του κόμματος σε ερώτηση που δέχθηκε μετέπειτα από δημοσιογράφους για τα πλάνα της. Η κ. Γιαννακοπούλου αποτελεί ένα από τα πρώτα πρόσωπα που έθεσαν ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ήδη από το βράδυ των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, κρίνοντας ότι ο πρόεδρος φέρει ευθύνη για το κακό – όπως αποτιμήθηκε – εκλογικό αποτέλεσμα. «Πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δραστικά, για να αλλάξουμε την κοινωνία, για να σπάσουμε τη θεωρία του μονόδρομου. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον, αν παραμείνει κόμμα της Περιφέρειας και των πενηντάρηδων και πάνω. Αν δεν γίνει το Κόμμα που γοητεύει τους νέους. Που εμπνέει εμπιστοσύνη και προοπτική στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών. Αν παραμείνει μόνο να στηρίζει την επιβίωσή του στην αγάπη, και τη νοσταλγία παλιών ένδοξων περιόδων και δεν τροφοδοτήσει προσδοκίες και ελπίδα αλλαγής. Αν δεν δείξει τη διαφορά του από τον δεξιό και αριστερό συντηρητισμό. Αν δεν κρατήσει ασφαλείς αποστάσεις από τον αριστερόστροφο και ακροδεξιό λαϊκισμό, από ιδεοληψίες του χθες», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Νάντια Γιαννακοπούλου. 

Ο Μιχάλης Κατρίνης από την άλλη φαίνεται ότι δεν βρεθεί απέναντι από τον Νίκο Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές. Ωστόσο, με ανάρτησή του στο Χ έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας για το ΠΑΣΟΚ. «Ήρθε η ώρα να ξαναγίνουμε η ουσιαστική δύναμη της πολιτικής αλλαγής, στην Ελλάδα του κατεστημένου και της συντήρησης. Να ξαναγίνουμε το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων ρήξεων και των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών κατακτήσεων. Για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, για τον κόσμο της εργασίας, για τη νέα γενιά της πατρίδας μας», συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης. 

Επίσης μια τέταρτη υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά τις υποψηφιότητες Ανδρουλάκη, Γερουλάνου, Δούκα, ήρθε να προστεθεί στους είδη υπάρχοντες, αυτό της Μιλένας Αποστολάκης.

«Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του», αναφέρει στη δήλωσή της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Στις 6 Οκτωβρίου η δημοκρατική παράταξη θα βρεθεί στις κάλπες, προκειμένου να εκλεγεί νέα ηγεσία.

Αυτή η επανεκκίνηση είναι αναγκαία, αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή.

Είναι χρέος απέναντι στον δημοκρατικό κόσμο που ασφυκτιά από τη δεξιά διακυβέρνηση, την δραματική αύξηση των ανισοτήτων, την αχαλίνωτη αισχροκέρδεια, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την επίθεση στο κράτος δικαίου και την αδιαφάνεια.

Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης και αυτή η πολιτική πρέπει και μπορούν να ηττηθούν.
Στην πορεία προς τη νίκη απέναντι στη ΝΔ, χρειαζόμαστε ένα αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας. Αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, όπως επεσήμανα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και γι αυτόν θα αγωνιστώ.

Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξή του».

Πλέον οι υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί για την προεδρία του κόμματος ανέρχονται σε τέσσερις, καθώς χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος γνωστοποίησαν την κάθοδό τους στην κούρσα για την προεδρία.

Πηγή: athensvoice.gr με πληροφορίες από το voria.gr

Χορηγούμενη

Tags

Κοινοποίηση